餐廳: 喜記蟹將軍
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2024-04-05 22 瀏覽
家人生日諗住請佢哋食九大簋,點知壽星公話好想食蟹,即時上網搵到喜記蟹將軍。喜記終於開到嚟尖沙咀美麗華商場啦!地方更加精緻,行完街有個靚地方坐低,一大班親友聚下。豉椒炒蜆頭盤小食已經好惹味,豉椒炒蜆鮮甜唔腥,無沙有驚喜。青瓜拌海蜇天氣炎熱,當然唔少得涼拌小食,追加青瓜拌海蜇,口感爽脆煙靭,好好食!清蒸奄仔蟹不時不食,時令奄仔蟹,正好新鮮直送,蟹身大隻,清蒸原汁原味,蟹肉鮮甜,味道不錯。價錢合理,非常抵食。牛油鹽燒奄仔蟹同樣是奄仔蟹,牛油鹽燒的煮法比起,清蒸更加惹味,牛油鹽燒味道更豐富。拆開奄仔蟹見到超多膏,食落甘香,質感綿糯,而且啖啖肉,肥美鮮甜,充滿牛油香氣。金銀蛋時蔬喜歡吃炒香了的蒜粒、鹹蛋粒和皮蛋粒,蔬菜配搭上湯,吸收上湯的精華,味道香甜,極佳又健健康康。大漠風沙雞很有香港特色的風沙雞,叫得做大漠,就係炸子雞面頭鋪上一層炸蒜碎。食物別有一番風味,嫩滑的雞肉,滲透了蒜香味。奄仔蟹粥最後是我一向很欣賞的綿綿奄仔蟹粥,蟹膏令到粥底特別香嫩綿滑,提升滋味,簡直就係人間美食。薑茶番薯糖水我因為驚食蟹都會寒涼或者濕熱,食返碗薑茶番薯糖水,好味,絕對係暖胃佳選。

豉椒炒蜆
頭盤小食已經好惹味,豉椒炒蜆鮮甜唔腥,無沙有驚喜。
青瓜拌海蜇
清蒸奄仔蟹