2014-12-30 727 瀏覽
早前與幾位好友相約食生日飯, 終於喺今個禮拜五晚抽到空, 天氣轉冷當然想食個暖烘烘嘅火鍋啦! 朋友推介去呢間火鍋店, 話呢間食品夠新鮮質素又夠好, 打邊爐喎, 除咗個爐要安全, 緊係要料靚又新鮮啦!當晚約好七點半在尖沙咀MTR就出發去啦! 上到間舖一睇裝修環境好乾淨舒適, 而且唔會似一般火鍋店坐得逼又嘈.坐低不久就送來一些混醬料, 款式都是金蒜, 生蒜, 蔥花, 辣椒等.大家再睇下張落單紙, 好快就叫咗個藥膳花雕醉雞鍋, 個鍋好快就連同醉雞料上, 一睇不得了, 個湯好足藥材料! 碟醉雞目測有成半隻雞而個底仲墊有花菇, 魚肚, 珊瑚蚌, 貴妃蚌, 鵪鶉蛋等等, 實在滿足不欺場! 食咗幾件雞, 魚肚, 珊瑚蚌, 貴妃蚌, 原來仲有幾件魚翅裙邊, 真係好正!  在等火鍋料前叫咗個小食, 酸辣涼拌八爪魚, 酸酸帶點微辣很開胃, 味道有點似泰式酸辣鳳爪, 八爪魚鬚也很爽脆, 唔覺唔覺就食完大半碟.點咗菊花茶同柚子蜂蜜, 很冰凍, 入口清涼很解渴!前菜未吃完就很快就有火鍋料上, 先來了龍吐珠, 外表看來似是蝦膠外面有蟹子, 原來內裡有整粒鵪鶉蛋, 食下來混合蝦膠鵪鶉蛋味道複雜但又不失美味, 讚!上

點咗菊花茶同柚子蜂蜜, 很冰凍, 入口清涼很解渴!
上菜速度蠻快, 回味龍吐珠美味之時, 主角已經登場 – 招牌極品雪花牛頸脊, 呢個牛頸脊肉堅靚, 同頂級和牛一樣雪花脂肪分佈平均, 馬上夾起一片放入熱湯內3, 4秒左右一轉色就夾起, 入口充滿牛肉濃香味, 對於我呢啲牛魔王來講實在滿意, 吃完一片又一片停不下來.
靚牛都未食完另一重頭戲來了, 時令海觧拼盤,內有新觧海蝦, 串了竹籤仍見蝦腳還在動, 新鮮蝦肉結實又彈牙! 鮮鮑魚切開小件, 味道也是鮮味; 扇貝跟生蠔也是水準之作, 仲有東星斑球也是正, 我是海鮮怪, 無海鮮不歡, 呢個海鮮拼盤可以完全滿足到我!
招牌黑豚肉, 呢個又係好好食, 入口嫩滑肉味一流, 值得推介.
接住來健康之選拼盤, 有生菜, 白菜仔, 鮮淮山, 木耳, 薯粉, 粟米等等, 食咗咁多肉都要食返啲菜來平衡一下, 幫助消化!
到我哋差唔多食完, 侍應還送上桂花糕, 唔算太甜入口清涼, 對於我不太好甜食嘅都受落, 完滿這餐生日飯聚!
這間火鍋店水準之高, 環境舒適, 食品新鮮又美味, 期待再次光臨!
2014-12-12
生日