成日去尖沙咀,但係講到揾食真係好少黎到新港中心呢邊上到黎三樓,估唔到星期六嘅下午會係呢個寂靜嘅商場有另一番景象雖然餐廳好多人,但係因為只係我同老公兩位,所以唔洗等位可以直入係門口已經拎左MENU睇,望下有乜好食見到佢點心類別同普通酒樓唔同,另外仲有新派點心,賣相精緻,可惜好多都係有和牛成份,老公唔啱食睇左一輪就落單,我柯打嘅係:沙薑豬手、水煮魚春卷、沙田乳鴿X2、炒蝦腸粉(XO醬)同埋凍奶茶一杯每檯都有一壺茶,指定左嘅茶葉第一道上嘅係小食:沙薑豬手首先要讚嘅係佢剪細左一舊舊,食起上黎方便啲,可以成舊放入口,食相可以優雅一點另外件數又多啲,大家可以少食多滋味不過佢嘅沙薑係加埋豉油同蒜蓉,初初食就覺得好惹味,但係食耐左就覺得好濃味,要飲茶先得第二道上嘅係水煮魚春卷呢個點心好特別,係其他地方食唔到,水煮魚加春卷咁都俾佢諗到咬開已經食到水煮魚嘅麻同帶點點酸,但係一啲都唔辣,所以我成日都記錯佢係酸菜魚春卷春卷包做得幾好,包得算密實,就算水煮魚有湯都HOLD得住,入面仲夾住一塊薄薄嘅魚片果然點題,符合商品說明條例春卷長度比一般食開嘅都長,加上春卷皮要比平時食開嘅又包得厚身一點,味道又係濃味食物,所
成日去尖沙咀,但係講到揾食真係好少黎到新港中心呢邊

係門口已經拎左MENU睇,望下有乜好食

每檯都有一壺茶,指定左嘅茶葉
沙薑豬手
第一道上嘅係小食:沙薑豬手

另外件數又多啲,大家可以少食多滋味

水煮魚春卷
第二道上嘅係水煮魚春卷

呢個點心好特別,係其他地方食唔到,水煮魚加春卷咁都俾佢諗到

果然點題,符合商品說明條例

春卷長度比一般食開嘅都長,加上春卷皮要比平時食開嘅又包得厚身一點,味道又係濃味食物,所以食左一條春卷已經飽左
沙田乳鴿
最期待嘅食物:沙田乳鴿

雖然鐘意食乳鴿,但係我好少食,細細隻無乜肉,又貴食完又唔飽

呢度$39一隻就一人一隻同老公試下

啱啱拎出黎熱辣辣,已經攤左一陣先帶手套食乳鴿,但係依然辣手呀

乳鴿肉嫩夠味,雖然就唔算有汁,但因為乳鴿細細啲肉唔會柴皮

呢個我同老公都滿意
炒蝦腸粉(XO醬)
最後黎嘅一道炒蝦腸粉(XO醬)

呢個餸又係有神奇之處,XO醬應該有乾瑤柱,但係佢炒完出黎真係唔多覺,但係有XO醬嘅味,仲十分濃烈TIM

蝦嘅份量都幾多,但係呢啲雪藏蝦都無乜特別

其實叫個澱粉質都係因為驚唔夠飽,不過因為呢度嘅食物樣樣都好濃味,我地都食到漏漏地,基本上叫三個都夠食

呢度食物嘅賣相,尤其係SELL外表個啲真係值得一讚,完全做到實物如圖,雖然我自己無叫黎食,但係望到隔離檯嘅點心賣相都認真唔錯

耐何我同老公都唔算十分重口味,所以唔係好啱我地胃口

講完食物就講服務,呢類有裝修嘅餐廳收加一服務費就預左,但係呢度嘅服務仲衰過屋邨酒樓
咩帶位GREETING呢啲無都唔緊要啦,我唔係食FINE DINING,但係上菜個PART簡直離譜
每次上菜都係擺低就走,ALERT食客嘅說話例如:小心、唔該,一句都無,都唔好要求佢地講一次食物名咁高要求嘅句子
講真係屋邨酒樓飲茶,姐姐放低籠點心都會講句:牛肉球!
啲野食熱辣辣,就咁隊碟野食埋黎

仲有唔知點解得我個檯開位無俾QR CODE我地落單,我係拎住門口拎個張點心紙落單嘅
明明寫左要凍奶茶,結果就無上到
如果我唔想飲就唔會落單啦,唔係為左有得邊食點心邊飲奶茶,我點會黎呢啲新派中菜呀
隔離檯每一檯都有個細紅色桶仔裝垃圾,因為食乳鴿有骨嘛,整整齊齊掉落桶唔會影響自己食慾姐姐執檯又方便
但係唔知點解又係我地個檯無嘅
埋單三百五十幾,話貴又唔係真係好貴,都叫左四樣野連加一
但係呢個價錢兩位用都可以有好多選擇呀!
呢間唐宮小聚當checkpoint 算,無下次
2022-05-28