2019-07-12 11 瀏覽
今日陪個friend去尖沙咀 The One 睇衫,行完就孖住佢一齊落咗去底層逛一逛,已經很久沒有買平靚正的 $12 文具,開心掃貨之後,朋友就話電梯旁呢間拉麵店在網上有不少好評,於是我哋就入咗去試下。店舖裝修很簡潔,木造的餐桌椅,實而不華,十來張枱,約提供三十多個座位。餐牌亦非常簡單,食物選擇只有兩款拉麵,加 $30轉套餐的話,可選一款小食之外,湯麵還會多一隻日本半熟蛋,於是我哋就決定叫兩個套餐。『別天神套餐』  $105即是豚骨湯麵加隻日本半熟蛋,配料有木耳絲、蔥粒、紫菜及兩塊咬落肉質軟腍又微焦嘅叉燒。豬骨濃湯純正,奶白色嘅湯底味道香濃,喝後感覺應該無落味精,很鮮味,店家話係用壓力煲長時間熬製而成。幼身拉麵有咬口,煮麵時間控制好,質感彈牙有嚼勁,份量亦很足夠。加埋蛋味香濃嘅日本半熟蛋,軟滑嘅蛋白和流心嘅蛋黃令整碗麵更加豐富。假如喜歡較濃味的話,亦可依指引自行調製特濃或特辣口味,而我只是加了點蒜蓉就已經很惹味了。『蝦味噌套餐』  $115朋友嘅蝦味噌豚骨湯麵一樣咁出色,配料就有日本半熟蛋、紫菜、粟米、兩塊叉燒及一大堆櫻花蝦,湯底充滿濃郁嘅蝦味,好鮮甜,令味噌豚骨湯味道更有層次,麵身同

『別天神套餐』  $105
別天神套餐

『蝦味噌套餐』  $115
蝦味噌套餐

朋友嘅蝦味噌豚骨湯麵一樣咁出色,配料就有日本半熟蛋、紫菜、粟米、兩塊叉燒及一大堆櫻花蝦,湯底充滿濃郁嘅蝦味,好鮮甜,令味噌豚骨湯味道更有層次,麵身同樣彈牙有咬口。朋友喜歡辣,就依法調製了特辣口味,佢仲話啲辣芽菜夠惹味,很合口胃喎。

兩款小食分別是小龍蝦蟹子沙律及餃子。
小龍蝦蟹子沙律
『小龍蝦蟹子沙律』
雖然細細份,但滿滿都是龍蝦肉,爽口彈牙,加埋味道鮮香的蟹子,更加提鮮,而且還附上幾片紫菜,用嚟包住沙律一齊食,又脆又香,非常美味。
餃子
『餃子』
餃子共有四隻,外皮薄,肉餡的調味做得不錯,吃時還有肉汁,不會太乾,底部煎得尚算香脆。

兩款小食可說是各有特色,但個人就認為小龍蝦蟹子沙律小勝。

整體來講,店家雖然只有兩款拉麵和兩款小食供客人選擇,但食物都頗有水準,正所謂『貴精不貴多』,廚師能夠專注做好每件出品,就是我們消費者所期望得到的。
2019-07-08
  • 小龍蝦蟹子沙律