2024-02-04 146 瀏覽
每次去伍佰,目的都當然係食火鍋,但估佢唔到,小菜都同樣出色。其實伍佰設有廂房,仲有卡拉OK,可以邊食邊玩,真係好正。頭盤竟然係原條加拿大野生象拔蚌刺身,新鮮貨果然不同,肉質爽彈鮮甜,沾上醬油味道更鮮,無得輸。再來是石斛杞子燉雞,火喉十足,材料的味道都溶入湯裡,每口都是精華,舌底生津,而且份量夠大,差不多一人兩碗。未到正題又來正野,就係白灼蝴蝶蜆,大大隻,肉又鮮甜彈牙,可能店主識人拎貨,海鮮類真心覺得好。上湯焗龍蝦配煎米粉很多時都會在酒樓食到的菜色,伍佰似乎都不錯,龍蝦爆得幾香,肉質爽彈,最喜歡置底的煎米粉,配上龍蝦汁超美味。蒜茸粉絲蒸貴妃蚌畢竟海鮮用蒸的,最能表現出鮮味,蒜茸的香氣,正好與肥美的貴妃蚌契合。薑蔥焗蟹配腸粉薑蔥蟹不是什麼令人驚艷菜色,但置底的腸粉蘸滿了蟹汁好惹味,似乎好啱我呢類懶人。招牌燒乳鴿押上了店名,可見有信心,鴿皮好香,有微脆,肉質亦不覺嚡,醃得好入味,送酒一流。帝王瑤柱蛋白炒飯份量十足,在瑤柱蛋白炒飯的基礎上加入蟹籽,令人更覺矜貴,而且炒得好乾身,不錯。
其實伍佰設有廂房,仲有卡拉OK,可以邊食邊玩,真係好正。

上湯焗龍蝦配煎米粉

蒜茸粉絲蒸貴妃蚌