兩個女仔食飯食咩好呢?約左好朋友飯聚,而朋友於佐敦返工. 所以順理成章就於附近搵野食. 而因為我地兩個女仔對食都無咩主見, 所以就上網搵下有咩放題好介紹. (食放題的好處就是最適合有困難選擇性的女生)經過一輪後宮佳麗咁挑選, 最終揀左三木日本料理.因為上網睇到餐廳環境還蠻舒服的, 好適合聊天呀!!三木只有兩個時間挑選, 第一輪(晚上6:00-8:15PM), 第二輪(晚上8:30-10:45PM)而星期一至三的價錢會稍稍便宜一點, 而我們一早BOOK左星期二晚上第二輪時間進食, 每人HK$238(成人不連加一)當晚入座率只有半成, 所以環境比較安靜同舒適首先要先Order刺身吧. 三木的刺身好有水準, 當晚食既刺身好新鮮同大件.而帆立貝更有我兩個手指頭大, 真的很大粒同鮮味. 而order的甜蝦更是巨型到同平時海蝦一樣大隻. 太誇張啦~而另一推介是魷魚鬚, 勁爽脆. 其他三文魚、八爪魚、榮螺片等等都好好食. 最緊要有我最愛的北寄貝. Yummy!!之後叫個沙律開開胃番茄沙律同豆腐沙律都不錯, 細細一碟. 兩個女仔食就岩岩好.另外開始食其他小吃:清酒煮蜆: 無咩味道, 可以不用試牛油粟米
兩個女仔食飯食咩好呢?
之後叫個沙律開開胃
另外開始食其他小吃:
清酒煮蜆: 無咩味道, 可以不用試
牛油粟米: 必order的item, 呢個牛油味重. 好食.
香辣魚餅: 同係泰國鋪食到的魚餅一樣, 有好重香茅味,. 配以泰式甜辣醬一齊食. 味道OK
燒八爪魚丸: 外皮有少少脆, 配以木魚碎食…好好味!!
我地食到一半先記得叫野飲. 飲品方面以汽水為主, 特別的款式只有Fuze Tea Lemon(右一) Fuze Tea Apple(右二).
而湯品方面就超推介呢個黑松露野菌忌廉湯. 因為勁香黑松露味道之餘, 切到細細粒的野菌都好有咬口.
而發現三木有日式茶碗蒸蛋, 唔係喥喥地方都有得食.
蒸蛋雖然好滑, 但同朋友一致覺得比較鹹. 可以不用再試.
熱愛火炙壽司既我, 梗係要order一兩件試下啦. 4款的火炙壽司(黑松露帆立貝、左口群邊、三文魚腩、海鰻)都係水準之作, 而且每件都係細細., 一啖一件. 可以試多幾個款.
因為太好奇咩叫餃子雞翼, 所以就叫左一件試下. 原來就係拆左骨既雞翼內里塞滿豬肉餡而已. 雖然味道唔錯, 不過好膩…下次可以skip左佢.
好多時放題整既蒜香一口牛柳粒都會太硬, 不過呢個就岩岩好. 但就鹹左少少.
而牛俐都唔韌, 可以re-order一次.
燒物有我喜愛的菠蘿同蕃薯仔, 不過菠蘿比較酸. 而燒海蝦就明顯不太新鮮. 肉是散開的. 明太子茄子就一般般啦, 比較乾.
因為我同朋友都唔太喜愛食炸物,所以只係叫少少試下. 不推介食蟹忌廉薯餅, 薯餅內面是空心的而且只食到炸粉. 而一口炸芝士都唔錯, 其他還可以, 上枱時剛炸起, 所以不會差得去邊啦.
雖然已經好飽, 但最後當然要食返個甜品先夠完美. 三木的甜品選擇算是比較多款, 而且味道不錯.
北海道3.6牛乳奶凍(左上角) 好濃郁既奶香味, 正. 推介
法式焦糖燉蛋(右上角) 燉蛋整得口感比較實, 不過都係好味
泡芙真係好一般, 可以唔洗試. 而意大利芝士餅好正宗, 食落有驚喜, 而且好香滑.

最後我地一人叫左杯雪糕(豆腐同抹茶味), 三木既雪糕應該係事先裝好左連碗一齊去雪. 所以食既時候發現雪糕雪得有點過硬, 要好辛苦先”不”到黎食.

整體我覺得今次放題係水準之作, 除左食物款式選擇多, 又新鮮之外. 侍應服務態度良好同工作效率高. 更沒有漏單情況出現, 最重要係環境食得舒服. 以呢個價錢同質素,我會選擇再光臨三木.
2015-01-27