2021-09-25 62 瀏覽
黎親將軍澳通常都係會去澳南嗰邊嘅海邊餐廳,但係今日去咗一間開咗都一段時間但係位置唔太顯眼嘅西餐。其實都book Mark咗一段時間今日終於嚟咗食,睇Menu選擇都比我想像中多,一開始諗住試吓佢嘅burger,但最後尾都係選擇咗試佢哋嘅牛,而見到隔離枱個意粉都唔錯所以兩個人叫咗兩個main 一個salad 。而一坐低,侍應已經serve咗餐包,我覺得有誠意嘅地方係佢哋唔係跟普通牛油而係咗未嘅麵包醬,有輕輕既蒜蓉味加咗橄欖油咁👍🏼。《鮮芒果及扒虎蝦肉沙律》$128份量比我想像中大,有四五隻虎蝦,佢個沙律汁係用咗Mango Mayo dressing 食,味道好Fresh,佢個沙律汁叻嘅地方係令我覺得食羽衣甘藍都可以唔苦!沙律菜都夠新鮮,我自己好鍾意呢個沙律🥰《墨魚汁鮮帶子海蝦扁意粉》$188本身見到價錢覺得有少少貴嘅,但係因為偷聽到隔離枱話好食,而自己係好鍾意食帶子嘅,所以都試吓啦。侍應好細心,特登俾咗濕紙巾我哋驚我哋食到成咀黑晒😂。份量都真係唔細喎,有兩粒鮮帶子同三隻大虎蝦,佢哋處理海鮮都真係好好,值得一讚係完全唔會overcook,仲煮到好彈牙又冇腥味,我自己覺得好食過我喺海邊試嗰啲餐

《鮮芒果及扒虎蝦肉沙律》$128

《墨魚汁鮮帶子海蝦扁意粉》$188
本身見到價錢覺得有少少貴嘅,但係因為偷聽到隔離枱話好食,而自己係好鍾意食帶子嘅,所以都試吓啦。侍應好細心,特登俾咗濕紙巾我哋驚我哋食到成咀黑晒😂。份量都真係唔細喎,有兩粒鮮帶子同三隻大虎蝦,佢哋處理海鮮都真係好好,值得一讚係完全唔會overcook,仲煮到好彈牙又冇腥味,我自己覺得好食過我喺海邊試嗰啲餐廳,佢個扁意粉都幾得意唔係傳統嘅扁意粉,會窄身少少,而煮嘅煙韌程度都好滿意。

《炭燒美國頂級牛腹柳 8安士》$258
Order 左medium,挑剔嘅我即刻係中間切開睇吓佢哋生熟程度控制得好唔好😂,點知有驚喜喎!我覺得係介乎medium rare同medium之間,加分!牛肉質素都OK,而我覺得最值得讚嘅地方係佢哋綜合左香港人食牛扒嘅習慣,有唔同嘅調味料係個碟上面,有蒜頭啦,有芥末,有蘑菇汁,仲有用番茄醬煮咗嘅雜菜粒,當然仲有薯條啦!

仲有仲有我冇諗過佢哋嘅飲品係有驚喜嘅,問咗佢哋嘅侍應有咩推介,最後叫咗兩杯特飲

《Forest》
係芒果菠蘿沙冰底加入左薄荷葉一齊打碎,感覺係好fresh,仲要係超大杯,朋友食完成餐飯都未飲得晒。

《偽鴛鴦》
即係用朱古力底再加用咖啡做嘅冰磚,叻嘅地方係杯嘢飲唔會比溶咗嘅冰沖淡,反而會越來越多咖啡味,如果跟餐只係加$38 ,都幾抵飲!

認真呢間野d 野食係有驚喜,本身對將軍澳嘅餐廳都冇乜期望😅 但我都幾肯定呢間會再嚟食,而平日晚我見佢都full house,睇嚟我太遲發掘佢地喇🤓,埋單$3xx 一個人, 呢個質素,絕對唔算特別貴!

• 偽鴛鴦