2021-03-21 90 瀏覽
疫情同埋限聚令搞到我好耐冇同朋友去餐廳食個一餐晚飯啦依家終於可以去到10點感覺好似放監嘅我即刻約朋友去餐廳食餐晚飯先約咗朋友放工去佢屋企附近度食呢一間法國餐廳但佢話住咗咁耐都唔知有間咁隱蔽嘅餐廳所以一定要嚟試吓喺衛生方面餐廳做得好足入門口量體溫之外仲好細心俾咗個紙袋我哋放口罩坐低冇耐就俾咗個小食俾我哋麵包好鬆軟再加埋個醬汁酸酸地加埋橄欖油非常開胃睇返餐牌嘅價錢其實一啲都唔貴唔鍾意飲咖啡嘅我叫咗一杯偽Mocha 點解要咁叫😂因為成杯都係特濃朱古力🍫頂頭嘅冰磚先至係咖啡☕️我朋友就叫咗一杯偽Mocha既tiramisu口味法式香煎鵝肝伴黑醋汁配焦糖菠蘿及紅酒蘋果蓉$148朋友同我對呢一個頭盤讚不絕口 我哋由遠處已經聞到侍應姐姐送緊過嚟嘅鵝肝頭盤 香到不得了 我哋嗱嗱聲切開煎香左熱辣辣嘅鵝肝放喺鬆脆嘅麵包上面入口即溶叫晒救命🆘 點解咁好食㗎 唔好睇小嗰啲配菜啊 食完鵝肝個口仲有一浸味 隔離嘅配菜沙律🥗就係可以清一清舌頭嘅時候啦 之後再食埋菠蘿味道非常之夾 油膩感瞬間清空因為以下落嚟我哋就要食今日嘅主菜啦炭燒美國天然極黑厚切豬鞍扒$258朋友同我覺得呢個豬鞍扒極似用慢煮製法而成 唔好以為豬鞍咁大
疫情同埋限聚令搞到我好耐冇同朋友去餐廳食個一餐晚飯啦

約咗朋友放工去佢屋企附近度食呢一間法國餐廳
但佢話住咗咁耐都唔知有間咁隱蔽嘅餐廳所以一定要嚟試吓

睇返餐牌嘅價錢其實一啲都唔貴

法式香煎鵝肝伴黑醋汁配焦糖菠蘿及紅酒蘋果蓉$148
因為以下落嚟我哋就要食今日嘅主菜啦

炭燒美國天然極黑厚切豬鞍扒$258
朋友同我覺得呢個豬鞍扒極似用慢煮製法而成
唔好以為豬鞍咁大塊就一定好煙銀好似食緊擦子膠咁呢塊豬鞍其實好輕易用餐刀就可以切開
豬鞍唔可以話入口鬆軟或者即溶但一定容易咀嚼入口而且食落好Juicy

又係嗰句食主菜都要留意吓佢嘅配菜嘅

拌碟嘅西蘭花同埋蘆筍都係呢碟菜嘅一大賣點 如果一直食肉一定好口寡寡 呢個時候就要食佢嘅拌菜啦

波士頓龍蝦藍青口及海鑽蜆龍蝦汁燴意大利飯$268
最後就係食意大利飯本身叫呢個飯嘅時候都已經考慮會唔會太肥膩太飽頭先又食咗個豬鞍 最後都決定叫呢一個海鮮意大利飯 係冇決定錯㗎

龍蝦肉質鮮美好爽口一啲都唔似雪藏貨 而青口仲有鮮甜味添

仲有個飯一定要讚下 話明意大利飯個汁定會好飽 加咗橄欖油 但係你有冇留意到佢加咗火箭菜 濃郁嘅意大利飯加上少少火箭菜擺入口即時覺得一啲都唔肥膩同埋滯 仲有啲清新嘅香味
成碟飯差啲比我食晒😂
2021-03-11