2021-12-15 464 瀏覽
咁岩喺附近做野,掃openrice睇Lohas新商場有咩食,發現有鼎王麻辣火鍋,當年好鍾意睇康熙來了記得小S有介紹過話川丸子超級超級好味,於是聽到鼎王嚟香港開分店嘅消息都好開心,咁岩喺附近食lunch就買左個麻辣鍋外賣食。落單等大概15分鐘有得拎,我去咗附近嘅fresh超市買野飲。拎到後行5分鐘我就打開嚟食,仲係好熱辣辣而且粉條同湯分開左唔會索太耐。唔知係咪外賣嘅關係,湯底係微辣溫和嘅辣好易入口,完全稱唔上香(我係落曬芫荽同蔥嘅,後來再落埋成盒醋),都係唔夠香,然後湯底包左鴨血、豆腐同我點嘅蜂巢豆腐又係失望唔夠入味。至於小S大力推薦嘅川丸子卻係好普通好平凡嘅肉丸仔,稱唔上好新鮮/彈牙/特別餡。牛肉又係好普通嘅牛肉,唔重牛味肉質唔爽彈粉條當然唔會有問題,可惜湯底普通都有索到咩味…..總括嚟講,我會想買盒老媽拌麵嘅鴨血寬粉返屋企煮,今次食鼎王係有啲失望,可能係期望過高。鼎王好細心將粉條同湯分開確保唔會索到過咗龍。包裝得好企理,醋、芫茜、蔥同分開袋裝,非常細心。坐喺舖頭門口等外賣時見到嘅風景,睇到一忽仔海景,都唔錯。午市時間門口好大個餐牌關於私家鍋。

粉條當然唔會有問題,可惜湯底普通都有索到咩味…..

鼎王好細心將粉條同湯分開確保唔會索到過咗龍。

包裝得好企理,醋、芫茜、蔥同分開袋裝,非常細心。

坐喺舖頭門口等外賣時見到嘅風景,睇到一忽仔海景,都唔錯。

午市時間門口好大個餐牌關於私家鍋。
2021-12-15
15 分鐘 (外賣自取)