2016-04-23 242 瀏覽
星期五晚閒逛,發現商場裡各食肆都滿座,唯此間甚多吉枱,抱著一試無妨既心態入去。餐牌種類有唔少老北京既風味,連驢打滾都有。其中有個$388二人餐(茶芥、加一另計),有羹、烤鴨、烤豬、黃花魚等等都相當豐富,不過實在眼闊肚窄,於是散嗌。點左個烤豬桂花糕、健康素卷、宮保雞丁、炒飯,同埋聲稱like FB同打卡就會送的高力豆沙。首先個烤豬桂花糕真心只能用恐怖黎形容。由上至下配搭係,烤豬一塊、沙律醬青瓜兩小條、桂花糕一片、餅乾一塊。我實在無法理解有啲人會覺得呢味菜係感覺清新,可能口味不同,我覺得係不倫不類。或者係設計菜式既問題,正正常常既炒飯同健康素卷味道係ok的。炒飯都幾大碟,可以添到五至六碗架。碟宮保雞丁好麻辣,幾好味,呢味菜既味道、賣相同喺內地餐廳食到既好相似,唔知大廚係咪國內既廚師呢?最後就係等極都等唔到既高力豆沙。由於佢枱面有牌仔宣傳,食客like FB或者打卡,都有一客高力豆沙送。當詢問侍應阿姐時,佢猛咁叫我按like、叫我快啲post打卡,幾乎搶左我部電話黎幫我禁,『熱情』到以為我是愚鈍到連FB都唔識用。完全滿足阿姐要求之後,等左好耐,隔離枱已經都上左高力豆沙,我地都仲未有。追個阿姐

,可能口味不同,我覺得係不倫不類。

最後就係等極都等唔到既高力豆沙。由於佢枱面有牌仔宣傳,食客like FB或者打卡,都有一客高力豆沙送。當詢問侍應阿姐時,佢猛咁叫我按like、叫我快啲post打卡,幾乎搶左我部電話黎幫我禁,『熱情』到以為我是愚鈍到連FB都唔識用。完全滿足阿姐要求之後,等左好耐,隔離枱已經都上左高力豆沙,我地都仲未有。追個阿姐,佢仲問我地『做乜咁心急?』。算啦,免費野,唔怨得咁多。埋單走人,dislike返佢個FB page。

總括,純粹食小炒既話係ok,試fusion菜就唔好搏。如果亦接受到佢服務得過且過,咁都係一試無妨既。