2024-01-06 611 瀏覽
【拉麵?港式?】在坑口站入東港城商場,經過中庭,行多幾步就到。星期六,下午2點。有一對情侶在排隊。店內是滿客的。有人埋單出黎。大約等了 10分鐘。可以人手用點心紙落單,或者用 QR code。花鵰醉雞湯,淡麗,拉麵 ($98)湯很濃厚,有雞味。店家聲稱是親手熬製,沒有用原素表。我覺得爭論是沒有意思的,於是決定飲晒佢。(一個鐘後,無口乾,無不良反應)至於個麵,我覺得似油麵多過拉麵。一路食,一路思考,其實花鵰醉雞點解可以襯拉麵?這真係算日式?不過,有唔少菜式其實黎左香港經過改良先啱香港人口味,反而去當地食未必係心目中咁樣。餃子 6隻 (+$25)熱既,皮薄,涵靚,味道唔錯。樽裝無糖可樂(+$12)其實,可以唔駛加野飲。不過今日想飲可樂。留意番,店家用紙飲筒。好處是比膠飲筒環保,但紙飲筒因為質地比較粗,放入樽裝汽水會放大量既泡,而且啲泡會由飲筒噴出黎。(如果在 STEM 堂玩會比較有趣,在食堂就好捩咁棄。)還有不同口味的拉麵,見附近幾枱都有叫胡椒豬肚湯,似乎唔錯。我本來都想叫,但掙扎左一陣點解胡椒豬肚同拉麵會夾,最後都係試醉雞。有時候就係咁,其實唔係咩大問題,心理個關過唔到就係過唔到,無得勉
【拉麵?港式?】

可以人手用點心紙落單,或者用 QR code。

花鵰醉雞湯,淡麗,拉麵 ($98)

餃子 6隻 (+$25)
熱既,皮薄,涵靚,味道唔錯。

樽裝無糖可樂(+$12)

還有不同口味的拉麵,見附近幾枱都有叫胡椒豬肚湯,似乎唔錯。我本來都想叫,但掙扎左一陣點解胡椒豬肚同拉麵會夾,最後都係試醉雞。有時候就係咁,其實唔係咩大問題,心理個關過唔到就係過唔到,無得勉強。

2024-01-06
  • 花鵰醉雞湯拉麵