2024-02-08 53 瀏覽
講起山打根,就會令我回想起當年梁朝偉同梁家輝既一套戲。但係山打根係邊?原來係位於馬來西亞沙巴東海岸,當地人普遍以廣東話溝通,聽落又幾有趣,有機會可以走返轉。家陣又無須去到咁遠,因為係將軍澳早前就開了間[山打根]餐廳,主打東南亞菜色。望望餐牌可說是新意滿滿,當中有兒時回憶的[黑牛],即是可樂配朱古力雪糕,正。前菜就來一份好香口的班蘭葉包雞。而當然更少不了馬來沙嗲雞串,但靈魂所在一定係沙嗲醬。之後是兩款打卡名物椰香咖喱雞西多士以及椰香咖喱牛肉西多士,莫以為只得外觀,下點糖漿,味道好特別,尤其是感覺似加入港式餐廳元素。講得係秘製,總會令人期待,其實秘製是南雞翼又真係好香口又大隻,醃得好入味。而越南蔗蝦炸得色澤亮麗,外層蝦膠柔彈,不錯。主菜的香茜胡椒花甲湯粉絲食落好有深圳街頭風味,湯底鮮甜帶辛勁,花甲毫無砂粒,食得安心。幾款主菜中,自己就最鍾意招牌蝦湯飯,蝦湯底真的好香又濃稠,飯粒泡了湯後依然有嚼口,三扒兩撥便清碗了。不想食飯,又有招牌海蝦煎蛋撈麵可選擇,麵條是近似油麵,掛汁能力一流,所以食落好惹味,尤其是弄碎雞蛋一齊食,就更有風味。食得太多肉類及澱粉質,一於來碟香蔥醬油時蔬同埋蝦頭油時蔬,的
講起山打根,就會令我回想起當年梁朝偉同梁家輝既一套戲。

前菜就來一份好香口的班蘭葉包雞
而當然更少不了馬來沙嗲雞串,但靈魂所在一定係沙嗲醬。
越南蔗蝦炸得色澤亮麗,外層蝦膠柔彈,不錯。
食得太多肉類及澱粉質,一於來碟香蔥醬油時蔬
同埋蝦頭油時蔬,的確好香口,個人覺得蝦頭油味道更濃郁。