2022-08-26 186 瀏覽
🆗▫️蜜汁脆鱔前菜小食。炸得好香脆,外皮帶少少甜味,不過醋味偏濃,但小編幾鐘意。▫️手切蒜泥白肉正常。個底墊咗啲粉皮,不過都入味。▫️萵筍絲正常。▫️紅燒年糕炆黃魚一放低喺撲鼻而嚟嘅腥味。不過奇怪嘅喺入口唔腥,還可接受。 味道還好,肉質都ok,唔嫩唔散。年糕都多,唔會太‘林’。值得一提喺個蒜頭,好好食。🆗▫️脆煎灌湯小籠包(五件)好熱,食個時真喺要小心啲汁。呢個做法幾特別,個底幾脆,有啲似生煎包。 如果同金牌小籠包比,我鐘意金牌小籠包多啲,傳統好食啲🙈▫️銀絲卷(蒸)正,冇特別。不過外皮偏硬。會選擇留返quota 食其他。▫️手工白菜水餃 (八件)正常。不過皮薄,餡多。▫️大上海牛肉餅 (三件)可以唔洗叫。 唔太好食,油,乾,但入面肉質juicy。▫️菜肉餛飩拉麵正常。麵質有咬口,幾入味。餛飩冇特別。▫️上海擔擔麵個人覺得上海婆婆好似仲好食。💯▫️原桶黑豆腐花幾特別,香黑豆味,幾滑。而且份量多。▫️脆炸蘋果肉桂卷(三件)唔洗叫,唔好食。 同牛肉餅一樣,油。蘋果少,冇肉桂味,而且喺脆硬。P.s. 我喺幫襯過幾次,然後一次過寫😂😂
🆗▫️蜜汁脆鱔
蜜汁脆鱔

▫️手切蒜泥白肉
正常。個底墊咗啲粉皮,不過都入味。
手切蒜泥白肉

▫️萵筍絲
正常。
萵筍絲

▫️紅燒年糕炆黃魚
紅燒年糕炆黃魚

🆗▫️脆煎灌湯小籠包(五件)
脆煎灌湯小籠包(五件)

▫️銀絲卷(蒸)
正,冇特別。不過外皮偏硬。會選擇留返quota 食其他。
銀絲卷(蒸)

▫️手工白菜水餃 (八件)
正常。不過皮薄,餡多。
手工白菜水餃 (八件)

▫️大上海牛肉餅 (三件)
可以唔洗叫。 唔太好食,油,乾,但入面肉質juicy。
大上海牛肉餅 (三件)

▫️菜肉餛飩拉麵
正常。麵質有咬口,幾入味。餛飩冇特別。
菜肉餛飩拉麵

▫️上海擔擔麵
個人覺得上海婆婆好似仲好食。
上海擔擔麵

💯▫️原桶黑豆腐花
幾特別,香黑豆味,幾滑。而且份量多。
原桶黑豆腐花

▫️脆炸蘋果肉桂卷(三件)
脆炸蘋果肉桂卷(三件)

P.s. 我喺幫襯過幾次,然後一次過寫😂😂
銀絲卷(蒸)
原桶黑豆腐花