2019-06-19 571 瀏覽
去年同媽慶祝生日都係係太子餅店o既九龍塘分店買件裝海綿蛋糕,今年就貪方便係將軍澳店買。我共買左四款海綿蛋糕,共八件,包括芒果凍餅、藍莓乳酪蛋糕、鮮士多啤梨蛋糕及紅豆綠茶卷。藍莓乳酪蛋糕: 藍莓係用新鮮o既,藍莓醬唔算太甜,乳酪同藍莓混埋一齊整,味道好有藍莓味,仲有啲藍莓粒食下,甜度適中,蛋糕底夠鬆軟。鮮士多啤梨蛋糕: 士多啤梨好新鮮,唔只係蛋糕面果二片,連夾心忌廉裡面o既士多啤梨都係好新鮮,粒粒果肉。粉紅色o既忌廉好吸引,且有有濃濃o既士多啤梨味,忌廉甜度適中,並增添滑順口感。海綿蛋糕鬆軟,甜度剛好。紅豆綠茶卷: 成件蛋糕好似冇配料咁,紅豆份量得幾粒,唔算甜,蛋糕面放左o既糖粉做裝飾,好似幾靚咁,且唔甜。蛋糕中間夾左忌廉做餡,味道適中,唔會太甜,蛋糕口感紮實左同乾左啲,且完全食唔到綠茶味,呢款係咁多款中最差。

藍莓乳酪蛋糕:
,仲有啲藍莓粒食下,甜度適中,蛋糕底夠鬆軟

鮮士多啤梨蛋糕:
。粉紅色o既忌廉好吸引,且有有濃濃o既士多啤梨味
,忌廉甜度適中,並增添滑順口感。海綿蛋糕鬆軟,甜度剛好

紅豆綠茶卷:
成件蛋糕好似冇配料咁,紅豆份量得幾粒
,且完全食唔到綠茶味
,呢款係咁多款中最差
題外話/補充資料: 此店位於將軍澳調景嶺站閘外,我因持有現金券想買蛋糕,又唔想特登出閘,於是致電此店問是否可安排店外閘內面交? 店員好好一口答應,其實我之前都有好幾次用呢個方法係此店買餅了。我同店員講唔要邊款凍餅,店員就話每款同我要二件,總共八件。店員還幾專業咁從店走出黎,打開盒蓋比我睇,海線蛋糕款式是否合心意,外賣服務一流。正式面交凍餅後,店員仲話我可再睇下蛋糕是否正確,服務態度真係好好。
2019-05-31
外賣自取