聽人講過這間西餐廳, bookmark左好耐一直好想去試下,今次終於有機會啦。大概7點左右去到餐廳,出面已經排左好多人。拿了個號,前面有成30個號,慘…唔知要排幾耐啦,於是就趁有時間周圍去行下。其實,宜家回想,等候時間並沒有想像中長,因為好多人拿了號後可能會離開,所以之前會連續skip左成5個號的情況。而且用餐環境並不好,所以大家用餐的時間都相對較短,30分鐘就完成一個round。所以,其實預計大概一個鐘頭可以輪30個號啦, just FYR. 我地就用等待的時間去了太子新開的胖達人bakery買左幾個麵包。行行企企一個鐘頭就入座了,坐的位置因為最靠近通道,所以用餐環境是極為惡劣的,時常要躲避waiters, 燒紅的鐵板, 冷熱飲品及熱湯…其實用餐環境是相當的惡劣, in general. 因為入面基本系煙霧瀰漫, 到處都系鐵板的熱煙。我地三個分別order左: 西冷排,蘇格蘭牛排以及雜排(豬+雞)餐。$80(加蒜蓉+10%) 的餐我覺得真系好抵食。有一個餐包,一碗湯(紅/白),一個鐵板排,一杯熱飲。餐包: 完全冇特別 (不要期望)湯: 一D都唔特別 (亦不要期望), 不過個人覺得紅湯
餐包: 完全冇特別 (不要期望)
湯: 一D都唔特別 (亦不要期望), 不過個人覺得紅湯比較好飲,比其他餐廳的湯較為酸
餐包+雞茸玉米忌廉湯
熱飲: 唔特別,普通奶茶/咖啡
主角當然就系牛排!但要注意啊,記得用紙巾擋住,否則你件衫就唔洗要啦,D肉汁系會彈到周圍都系,所以剛上檯的那兩分鐘,一定要用紙巾擋住面and衫。等到塊鐵板cool down就可以開餐啦!
西冷排: 最好吃的就是西冷排啦~ 其實7成同5成出黎個效果冇咩分別。可以接受到5成應該要5成,因為入面有d紅外面軟,真系好好吃。 個排有成一寸厚,大概15 寸長,絕對有成半斤牛肉。入口好軟,應該有加工,絕對不是外面吃的外國牛排甘乾甘硬。非常的juicy and soft。好好好好吃。配上蒜蓉,一口咬下去,頓感幸福感飆升。
蘇格蘭牛排: juicy and soft, 比西冷排較為硬。
蘇格蘭牛排
雜排: 同樣juicy and soft。但其實同樣價錢,還是吃牛排比較開心及滿足 
燒汁 or 黑椒? 如果唔吃得辣就燒汁,其實燒汁個味道幾好。黑椒口味比較重,所以就會蓋過肉的鮮味。
其實成個用餐只系30分鐘左右,上餐好快,用餐環境惡劣(逼,煙霧瀰漫,位置窄,少少危險),所以大家都快快脆吃完丿。但我覺得我會再去,因為牛排真系性價比極高,而且能看到年邁的伯伯對經營的執著,感受到的還是一種香港精神!
2013-10-01
蘇格蘭牛排