2023-09-13 25 瀏覽
天氣一入秋就好想打邊爐🍲,最近就移師到太子附近覓食。見到有間火薈中日火鍋店,店內裝修以紅黑中國風為主,設計甚有格調。一打開個menu有多款湯底可以揀,由於太多款式花多眼亂,我哋最終揀咗兩款湯底:鮮茄薯仔濃湯同埋馬來沙嗲湯,鮮茄薯仔濃湯入面有好多蕃茄同薯仔喺入面,仲有紅蘿蔔同粟米,湯底飲落好清甜;基本上唔知揀咩湯底果陣嗌沙嗲湯底一定係最穩陣,味道好濃郁,沙嗲味都好突出👍🏻!重點嚟啦!肉方面就嗌咗頂級安格斯牛頸脊同埋西班牙黑毛豬,牛頸脊真係好有肉味,相對肥牛冇咁油膩,肉質相對嚟講較嫩口同時油花分佈較細密,肥瘦均勻又有咬口,輕輕一碌就食得,真係打邊爐必嗌!💗另外仲嗌咗魚皮餃同埋牛丸、蝦丸雙拼,全部都真材實料,口感爽口彈牙!單食肉同餃唔夠飽,最後仲嗌多個辛辣麵同埋稻庭烏冬,烏冬吸收哂鮮茄薯仔濃湯精華,每條烏冬都好掛汁,食落有濃濃番茄味;至於辛辣麵當然係配番沙嗲湯嗌,沙嗲牛肉麵絕對係絕配😍!