2020-01-12 3736 瀏覽
💭同好姐妹們都有一排無見,今晚終於約到一齊食飯,當然要去食餐好啦。想搵間坐得舒舒服服,又可以慢慢邊食邊傾嘅餐廳,最後我地去左呢間主打海鮮蒸氣鍋嘅小漁港。◾️小漁港主打兩款套餐,一款$298 是日廚師精選套餐,一款$398 海鮮蒸鍋套餐,我地一行6人岩岩好,可以挑戰佢個有阿拉斯加蟹嘅海鮮蒸鍋套餐!個餐仲有幾款時令海鮮,最後有烏冬同粥,真係食到捧住個肚走!🥢等上菜之前,食個小食吹下水先,我地點左個「燒魚干」,燒到表面香脆,咬落又幾有咬口,咸香食唔停口呀。◾️然後待應就拎我地今日隻阿拉斯加蟹比我地睇,非常大隻,d腳長到呢,正呀!🥢事不宜遲,海鮮餐開始啦~ 首先係粉絲蒜蓉蒸元貝,大隻厚肉,再加上粉絲吸左d蒜香,非常惹味。🥢然後係蒜蓉蒸花竹蝦,肉質幾彈牙,甜美夠新鮮。🥢接住就到今晚主角”阿拉斯加蟹”!新鮮即劏,大隻到鋪滿成個盤,而且蟹膏係裝滿成個殼,認真不得了!蟹膏拎黎煲粥而蟹腳就蒸黎食,蟹腳肉好多,好實肉,入口嫩滑,味道鮮甜。呢個真係正,食完之後都回味左好耐!🥢之後到南非鮑,鮑魚大大隻,都幾厚肉,爽口彈牙,有咬口又唔韌。🥢仲有貝殼四寶,今日係馬刀貝、蕃薯貝、貴妃蚌同生蠔。馬刀貝同蕃薯貝d肉都漲卜

🥢然後係蒜蓉蒸花竹蝦,肉質幾彈牙,甜美夠新鮮。

🥢仲有貝殼四寶,今日係馬刀貝、蕃薯貝、貴妃蚌同生蠔。馬刀貝同蕃薯貝d肉都漲卜卜,肉質嫩身,時間岩岩好。貴妃蚌肉質彈牙,味帶咸鮮味。生蠔肉質脆口嫩滑,一啖就呑左落去了,好好味!

🥢然後係草蝦,個頭有膏,肉質結實,不用調味已夠晒鮮味!

🥢食完咁多海鮮,未完架,仲有主食,我地選左蟲草花蒸雞配鳥冬底。蒸雞肉夠嫩滑,略帶油香,而烏冬底就吸滿雞精華,金光閃閃,好吸引,啖啖都滿滿雞味呀!

🥢食完油膩野,有個農家四寶清清個口,當中包括絲瓜、粟米、甜薯同南瓜,清清甜甜,食完油膩感無晒。

🥢最後最後最後!阿拉斯加蟹膏粥,煲足一晚,海鮮嘅精華都落晒去,再加上咁大盤蟹膏,成個粥都變成金黃色,非常rich,好強嘅蟹香,蟹膏嘅咸香,真係好好味,雖然有d飽,都要食埋佢,今餐好滿足呀!

💭總括而言,小漁港嘅$398 海鮮蒸鍋套餐認真唔係講笑,足料超值,淨係隻新鮮阿拉斯加蟹已值回票價,仲有咁多款海鮮同個蟹膏粥,性價比超高,好抵食!而且所有食材都好新鮮,份量十足,真係食到捧住個肚走,一定會再叫朋友黎食!
2019-12-10