2019-01-23 378 瀏覽
望住枱面嘅三層架,盛載住豐富嘅鹹點甜品,可以過一個悠閒嘅朝早真係好。。。等陣,朝早食下午茶?無錯,馬莎Cafe嘅三層架係成日都有㗎!馬莎作為英國嘅品牌,今次可以話係歎番個英式嘅下午茶,睇下佢嘅質素如何先。三層入面最吸引到我嘅係中間嘅Scones,上黎嘅時候熱熱地,仲要係幾大件下,所以我決定食左佢先。個mega size嘅Scone完全無令我失望。佢雖然係reheat左,但係都做到外面少少脆,裏面都唔太乾。中間切開搽上一層cream,食落去更加軟滑。但係佢嘅士多啤梨果占返而同依個scone唔太夾,其實馬莎出產嘅果占一向都唔差,可以考慮轉用第二款味道嘅果占。之後到最底層嘅三文治🥪。依度嘅三文治有三款,包括有煙三文魚,吞拿魚,同蛋沙律。全部都係凍嘅,款款都two-bite size,食落都幾方便。不過我比較偏好食熱嘅三文治,所以覺得一般。另外,煙三文魚三文治入面竟然有好大條魚骨,依度扣分。最頂層有兩件macarons同兩件fruit tarts。Fruit tarts正正常常,不過撻底比較鬆脆,食落好易散,味道係ok嘅,甜酸適中。Macarons做得唔錯,尤其係紅色嗰粒,食落有好香嘅果仁味。
Afternoon  Tea  Set

英式鬆餅

三文治

甜點

最頂層有兩件macarons同兩件fruit tarts。

Macarons做得唔錯,尤其係紅色嗰粒,食落有好香嘅果仁味。口感方面係比較實,中間個餡幾煙韌。

Beverages

另外,餐係跟兩杯野飲。我地就試左English Breakfast Tea同Latte。茶係用茶壺上,不過茶包留係茶壺入面會越飲越苦。咖啡ok,不過熱啲會更好。

作為三層架黎講,$199 for 2其實係唔貴,份量算多,幾抵食。而作為早餐就可能誇張左啲😂,建議都係下晝黎食。
Afternoon  Tea  Set
英式鬆餅