2014-09-17 199 瀏覽
其實今年夏季新出嘅野睇落唔係好多,不過初夏完了係夏中又有D野加咗咁,更何況有D仲係再早期推出我又未試過嘅添,真係要分多幾次先可以試得完啦,今次暫時試住咁多先,下次再試多幾款,要襯佢未完,快D試哂先得呀!!意大利芝士餅星冰樂®「Tiramisu Frappuccino」(T $41)在外地已推出已久的Tiramisu Frappuccino,雖然本身係唔食Tiramisu嘅,不過終於都可以香港試到喇!飲品裡加入曲奇脆粒,所以飲落有脆脆口感,已經叫職員走面層的忌廉,上面灑上可可粉和朱古力醬,雖然睇住職員教另一職員點整呢杯野,勻入了大量覆滿軟滑芝士鮮忌廉及意大利芝士餅醬的Frappuccino,可是飲下去唔覺有Tiramisu味....只有強勁的焦糖味,好甜好甜好甜,同埋係店內飲都已經好快溶了,感覺麻麻!多穀牛角包 Multigrain Croissant ($18)平時感覺油淋淋嘅牛角包,今次變奏加左好多穀物,雖然冇哂牛油香同唔會瘦D,但即時覺得健康左,呢個一定要叫職員加熱D,出來後的包及面層的亞麻籽、燕麥、葵花籽才會香脆,裡面更加大量燕麥、亞麻籽、南瓜籽及葵花籽,名符其實外脆內軟,都幾好

平時感覺油淋淋嘅牛角包,今次變奏加左好多穀物,雖然冇哂牛油香同唔會瘦D,但即時覺得健康左,呢個一定要叫職員加熱D,出來後的包及面層的亞麻籽、燕麥、葵花籽才會香脆,裡面更加大量燕麥、亞麻籽、南瓜籽及葵花籽,名符其實外脆內軟,都幾好食。

蝴蝶脆餅 (Pretzel) ($19)

呢舊德國名物我係幾鍾意食嘅,不過就只食過SNYDER'S包裝細餅仔,今次都係第一次見到咁大件,雖然都係貴架喇,不過都係想買來試下。
呢款表面口感較硬,面裡就好煙韌,可惜外面冇同美國製法咁加上粗鹽,所以內外味道都偏淡的呢....,食開包裝香脆咸咸的,今次對呢件有點失望呢。
蝴蝶脆餅 (Pretzel) ($19)
甘筍蛋糕 Carrot Cake with Vanilla Cream ($33)

係我印象中甘筍蛋糕Starbucks好似係第一次推出甘筍蛋糕,其實本來甘筍蛋糕的材料主要只係甘筍、雞蛋、麵粉、梳打粉同芝士等等,不過今次Starbucks推出就好明顯同出面唔同,冇咁膩之仔更多添健康口感,因為裡面有很多甘筍蓉粒、果仁碎粒同葡萄乾,更有陣陣肉桂香味又唔甜,蛋糕口感香軟,真係層次豐富喎,今次呢個真心覺得好食!!
凱撒雞肉沙律 Chicken Caesar Salad ($30)

打開蓋,有盒凱撒沙律醬係裡面,所以材料份量其實唔多,有3大件烤雞肉,雞肉帶有脂肪,都幾軟淋幾好味嘅,雞肉下面有3粒新鮮車厘茄,同沙律菜,可惜菜只有一大半係新鮮,有少許有微爛呢.....

2014-09-14
  • 甘筍蛋糕