招聘中
$17,500-$25,000
月薪
$17,500-$25,000
月薪
餐廳: 北京樓 (太古城中心)
資訊:

餐廳: 北京樓 (太古城中心)
資訊:

2008-06-02 45 瀏覽
今日同肥舅父一家人去左飲下午茶, 雖然偏向叫d飯,麪,包果d飽肚野但每樣都好好味! 始終北方人都係食包餃麪多, 北京樓嘅水準都幾好*飯麪方面, 我地叫左什錦炒飯 (x1, 細佬落呵打*), 炸醬麪 (x1) 同嫩雞燴麪 (x3)~最值得推介嘅係嫩雞燴麪, 佢嘅湯底好清, 冇味精, 好正* 麪線都好夠焾身, 仲有好多雞肉粒同菜粒, 感覺好rich!~炸醬麪係周大少點嘅~ 係撈麪黎嘅d麪同嫩雞燴麪果種有d唔同, 比較粗同扁, 暖暖地, 仲有青瓜絲~ 都幾特別架不過就咸左d!~ 炒飯就冇咩特別啦不過都唔錯架*點心方面, 我地叫左奶湯鮮竹卷, 菜肉雲吞, 北平餃子,叉燒包, 狗不理包同蝦多士~奶湯鮮竹卷嘅湯係奶白色嘅~ 鮮竹卷嘅餡有蝦, 一d蔬菜同唔太多肉, 比起一般平嘅成舊豬肉好好多~菜肉雲吞嘅皮薄餡多, 肉汁好鮮甜, 但本人就覺得一葉家嘅宋家雲吞更值得推介喇*至於北平餃子我個人就覺得冇咩特別, 同一般嘅北方餃子不相伯仲~ 呢度嘅蝦多士同平時食開一件件果d幾大分別架, 佢有一塊薄薄嘅方包墊底, 上面就有足足成吋厚嘅蝦膠!!! 出奇地佢塊麪包食落去又唔會太油膩, 完全冇食油渣嘅感覺, 所以值得

呢度嘅蝦多士同平時食開一件件果d幾大分別架, 佢有一塊薄薄嘅方包墊底, 上面就有足足成吋厚嘅蝦膠!!! 出奇地佢塊麪包食落去又唔會太油膩, 完全冇食油渣嘅感覺, 所以值得一讚*

呢餐真係非常之飽滿~ 下次有機會嘅話等我請阿爸阿媽黎呢度試下先*
  • 嫩雞燴麪
  • 炸醬麪