2017-11-30 1443 瀏覽
鑑於近日天氣轉涼,收工又想同女朋友去食餐好ge,就揀左係女朋友屋企樓下ge牛涮鍋其實都好想試呢間邊爐好耐,平時酒樓打邊爐就食得多,日式火鍋又好少試,而且其實價錢黎講如果你揀平d ge其實都同酒樓差唔多,而且質素有保證嘛!當然,豪得起ge你可以揀盛惠每人三百幾蚊ge和牛任食la! 今次我地就揀左$188 ge 上級美國進口牛肉套餐,可以任食上級美國進口牛,豬肉,特選嫩滑雞脾肉同普通美國牛肉,而湯底方面就六選二,我地就揀左豬骨湯底同蕃茄湯底。先講湯底,豬骨湯底聞落好香,不過略嫌味精味稍重;而蕃茄湯底方面就十分鮮甜,睇得出係新鮮而且足料ge。到主角 - 牛肉:今次ge上級美國進口牛肉,肉同脂肪比例都算平均,而且肉味濃郁,加上薄切ge關係簡直可以瘋狂encall!鍾意傳統口味ge朋友可以配搭豬骨湯底,彼此之間幾配,可以食到牛肉的原始香味;鍾意新鮮ge朋友亦可以以蕃茄湯底配搭,鮮甜的茄香亦可引出牛肉的味道,令人食指大動!至於配角的豬肉及雞脾肉亦不錯,質素有保證!黎牛涮鍋不得不提ge一定係旁邊任攞的配菜,有各式各樣的蔬菜,食品和麵食等等。今次想特別提及幾種帶來驚喜,值得一攞再攞的小食 - 第一為芋

豬骨和鮮茄湯底

上級進口美國牛肉

豚肉,特選雞脾肉

黎牛涮鍋不得不提ge一定係旁邊任攞的配菜,有各式各樣的蔬菜,食品和麵食等等。今次想特別提及幾種帶來驚喜,值得一攞再攞的小食 - 第一為芋頭魚丸,裡面香甜的芋頭蓉與魚肉出奇地配合,再加上鮮茄湯底令味道更加昇華;第二為芝士丸,並不是坊間超市可買的普通芝士丸,而是應該經過特別調配,芝士特別香濃;第三為南瓜年糕,與芋頭魚丸相似,裡面的南瓜餡十分香甜。
其他小食

最後我們一共解決了三大碟牛肉加上其他肉類和無數小食,再試了味道不錯、任食的蜜瓜牛奶雪糕,為這豐富的一餐劃上完美的句號!
蔬菜
2017-11-28