2016-06-19 543 瀏覽
約朋友喺天水圍食飯,上網知道呢度有間日式料理餐廳,於是乎就揀左佢;我哋830pm左右黎到已經大排長龍了,入座後絕對明白要排咁耐真係不無道理,因為餐廳一眼睇晒,座位好少。睇左一陣餐牌後我哋各自嗌一碗主食,再散叫少少嘢,小妹叫左個『火炙松葉蟹伴三文魚飯』,個飯一黎到見到尐蟹籽同爭鮮差唔多貨色,認真有尐失望;但見三片三文魚好似好靚仔咁,點知冇鮮味冇魚油香朋友所叫嘅石鍋烏冬話冬天食一流,食左十分鐘仲係熱到不得了,但一旦凍左味道就差左尐……朋友叫左個番薯天婦羅,上檯先知唔係食開嘅黃薯而係紫番薯但重點唔係呢樣,重點係炸得唔熟呀!咁薄嘅番薯仲可以食到爽爽聲,真係無言了……雖然除開三個人一人食左$110,但呢個價錢,我諗應該有更好的選擇
朋友叫左個番薯天婦羅,上檯先知唔係食開嘅黃薯而係紫番薯