2022-11-09 92 瀏覽
港島區天后出名多隱世嘅美食,今次就為大家介紹「蠔灣」Oyster Cove🤩冇錯!!顧名思義就係食生蠔🦪生蠔拼盤~6種法國蠔圖中10:00方向順時針數起Tia Maraa pearlSpeciales Lambert~ No.1Krystale ~No.1La perle NoireTarbouriech Oyster (pinky)~No.0Gillardeau No.2味道由淡至濃,每一款法國生蠔🦪都各有出色,食落去鮮甜!爽口!大大隻嘅冰凍生蠔🦪入口帶出海水味,極度新鮮好味😋非筆墨能形容🤩建議大家食生蠔嘅時候咩都唔好點,咁先食出生蠔嘅原汁原味😉食生蠔嘅最佳拍檔,當然係配白酒🤩🥂法國藍蝦🍤第一次食鮮甜爽口彈牙,識食一定要咬佢個蝦頭!超正🤩🤩北海道帶子粒空運到港嘅北海道帶子鮮甜,多肉,爽口,彈牙,再加少少Wasabi,點啲豉油,回味無窮👍車厘蜆食車厘蜆,我建議加啲檸檬汁,再點豉油會更美味一樣都係口鮮甜🤩清酒蒜蓉煮活蜆湯呢一道菜我本人強烈推介🌟因為真係好好味🥰個湯用咗大量嘅「沙白」去慢煮,令到個湯十分鮮甜,再加埋大量嘅蒜蓉粒同埋洋蔥粒,每飲一啖湯都充滿鮮甜同埋口感度十足🤩再加埋大大粒嘅蜆
生蠔拼盤

生蠔拼盤~6種法國蠔
圖中10:00方向順時針數起
Tia Maraa pearl
Speciales Lambert~ No.1
Krystale ~No.1
La perle Noire
Gillardeau No.2
建議大家食生蠔嘅時候咩都唔好點,咁先食出生蠔嘅原汁原味😉

食生蠔嘅最佳拍檔,當然係配白酒🤩🥂
法國藍蝦

法國藍蝦🍤
第一次食鮮甜爽口彈牙,識食一定要咬佢個蝦頭!超正🤩🤩
北海道帶子

北海道帶子粒

清酒蒜蓉煮活蜆湯
呢一道菜我本人強烈推介🌟因為真係好好味🥰個湯用咗大量嘅「沙白」去慢煮,令到個湯十分鮮甜,再加埋大量嘅蒜蓉粒同埋洋蔥粒,每飲一啖湯都充滿鮮甜同埋口感度十足🤩再加埋大大粒嘅蜆肉,大家真係要一試😋
龍蝦忌廉意粉

龍蝦🦞忌廉意粉🍝$198
忌廉意粉食落去冇卡邦尼咁「漏」再加埋龍蝦肉既爽甜,真係好滿足😊味道都係同樣咁出色😋

overall
如果大家鍾意食生蠔🦪,不妨真係試吓呢一間😉
2022-11-03
生蠔拼盤