2015-11-03 481 瀏覽
本小姐真係好愛日本菜, 基本上每星期必有一兩餐要食日本野, 我成日都覺得前世係日本人!!!上兩個星期去左歐洲旅行, 餐餐都係面包, 意粉, PIZZA, 我真係食到個口都歪埋, 試過去巴黎食壽司, 點知得三文魚同吞拿魚兩款揀, 天婦羅仲中伏, 連個蝦頭都一齊炸, 仲要用面粉??所以一返黎香港, 我食左一連5日日本野, 有火鍋, 壽司刺身, 放題, 鐵板燒, 同埋呢間居酒屋!!! 呢間居酒屋我最滿意, 多謝你告訴我香港始終係咩都好食過人!! 價錢都係最平易近人!!今次點左個套餐, 貪佢每樣有D, 唔洗諗唔洗煩! 先來兩客油甘魚沙律, 沙律入口清新, 油甘魚鮮甜爽口, 而且算幾厚切! 再來上了一客刺身三點(有帶子, 吞拿魚, 白身魚, 甜蝦同三文魚係大廚送既, 佢話係時令, 很感謝哦), 呢個真係要讚一讚, 從未見過咁厚切既刺身, 而且係超新鮮, 完全無雪味, 一放落口入口即溶既感覺係好似食緊A5和牛, 不過每樣只得一件, 真係好難止痕, 下次我再黎要點多D刺身!!!太好味了磯煮鮑魚是凍食來的, 套餐包每人一客, 我記得之前係"深宵食堂"食過, 佢賣成$1XX一客, 但係呢個套餐竟然包兩隻

磯煮鮑魚是凍食來的, 套餐包每人一客, 我記得之前係"深宵食堂"食過, 佢賣成$1XX一客, 但係呢個套餐竟然包兩隻, 而且說真的, 這裡整得好食好多, 鮑魚煮得相當入味但不會過咸, 重點是還是很爽口, 其實一人食左一隻鮑魚, 我們倆都感到飽了不少, 到上熱點時見到個羊架同天婦羅, 都怕食唔灑, 不過真係好好味, 所以最後我地係清枱的!!哈哈哈!!首先羊架很厚身, 肥厚不算太多, 啖啖肉, 而且最特別是這裡用炭火燒的, 真的很香口又沒有羊的"蘇"味, 反而每一口都帶有天然肉香!!天婦羅更加不得了, 同我係巴黎食既完全係無得比, 呢度蝦大隻彈牙, 重點是很少油分, 炸粉很薄唔會食到成口粉, 點埋跟既抹茶粉, 無得彈!!
其實最後都仲有個刺身飯, 不過呢個二人餐真係太多野了, 所以把這個打包了!!拎左返去俾老公做宵夜, 他也說很好味新鮮, 他最欣賞竟然係個壽司飯, 但這個我沒吃就不平了!!
anyway, 呢間居酒屋真的不錯, 朋友住係附近俾手信佢我先有緣食到!!真係感謝我的朋友住在天后!!!我會帶埋我為食老公再來的, 等我
2015-10-22