2016-08-17 1546 瀏覽
最近某某老牌腐竹店推出腐竹雪糕,大家心郁郁話想試,的確,腐竹入口濃而不膩嘅味道啱晒健康香港人新品未嚐,不能報告,但近年每當我想飲腐竹薏米一定搭 ”叮叮” 嚟到位於天后維園側嘅美鮮豆漿,街角小舖,其貌不揚。夫妻經營,店小無空調無立食,主力外賣一系列自家煲製糖水同健康飲品欣賞佢哋大部份都分有糖或無糖俾顧客選擇。我最欣賞,要數腐竹薏米水/糖水佢賣嘅腐竹薏米係樽裝上,你會清晣見到上層奶白嘅薏米水,下層係沈澱嘅薏米,由於腐竹煲得溶化,飲時好綿滑,加上薏米夠煙韌,(好鬼憎有d糖水薏米都末煲透,硬個石頭) 味道清潤解渴。有甜定無甜可隨自己喜好選擇,建議想清揀無糖,免被甜掩蓋荳香。想潤揀有糖,但其實佢哋煲所謂有糖嘅產品都徧向少甜,試過你會知同出面涼茶鋪及糖水店分別。結論:有誠意嘅小店喺香港越來越難經營,喺今次我外賣之後曾經同老闆講:我會寫遍食評上網推介一下。兩夫妻話:有心,唔駛喇,小生意都係服務下d街坊。其實呢間鋪我每星期最少幫襯3次,幫襯理由唔係出於扶坐弱細小店,而係真心欣賞佢哋產品。
最近某某老牌腐竹店推出腐竹雪糕,
大家心郁郁話想試,的確,腐竹入口濃而不膩嘅味道
啱晒健康香港人
新品未嚐,不能報告,但近年每當我想飲腐竹薏米
欣賞佢哋大部份都分有糖或無糖俾顧客選擇。
我最欣賞,要數腐竹薏米水/糖水

2016-08-14
  • 腐竹薏米水