2022-12-24 2312 瀏覽
有一班朋友,次次都鍾意周圍搵好西食,通常我哋都唔會特別問食咩,有人話呢間好,我哋就會去試。今次朋友揀咗間私房菜,俾個budget佢,佢就會同我哋寫菜。基本上整體評價係所有菜式偏清淡,非常適合鍾意食清淡嘢嘅朋友,尤其是我哋本身有一個朋友對味精敏感,佢食完成餐都冇事,可見佢哋真係一啲味精都冇用。以基本上所有菜式都睇得出花咗好多心思,甚至有部份係手工菜。魚子醬椰香水晶蝦上枱嘅時候下面有乾冰,賣相一流。我當佢係頭盤,所以佢個椰青糕加埋烚蝦都真係幾清淡。鮮松茸瑤柱燉花膠,湯都係鮮美清淡,而我聽返店家講,鮮松茸先從容係比平時我哋食開嗰啲乾松茸貴好多倍。冰鎮南非活鮑魚口感非常特別,平時我哋食開嗰啲鮑魚,通常都係糖心煙靭,但係佢可以整到呢個鮑魚脆口,真係好得意。雪花扒豆苗我識讀菜嘅鮮甜,我本身非常之鍾意食豆苗,不過最鍾意食嘅煮法都係扒蟹肉或者瑤柱,今次扒蛋白個感覺都幾新鮮。翡翠骨香星斑球個游龍已經搶眼非常,啖啖肉煎得好香,配合其他配菜非常唔錯。然後個魚骨再攞去翻炸,非常香口。龍游桂花,係傳統粵菜嘅炒桂花翅,呢個餸菜完全睇得到大廚嘅手工,因為想出嘅時候我真係以為係有粒粒桂花。平時喺出面食啲炒桂花翅,其實

以基本上所有菜式都睇得出花咗好多心思,甚至有部份係手工菜。

龍游桂花,係傳統粵菜嘅炒桂花翅,呢個餸菜完全睇得到大廚嘅手工,因為想出嘅時候我真係以為係有粒粒桂花。平時喺出面食啲炒桂花翅,其實只係見到蛋絲,技巧都已經完全唔同。所以當我哋問大廚邊個菜式最難煮嘅時候,佢都話係呢個。

上湯手拆龍蝦烏冬,本身我已經食到好飽,諗住澱粉質可能都唔食,點知食咗一啖,然後我就密密食晒成兜。

鮮忌廉楊枝甘露唔似平時嘅楊枝甘露嘅味道,我最鍾意係佢嘅大西米,好有咬口。