2023-12-15 84 瀏覽
個個都話天后多嘢食,點解我維園event咁多日下來都冇見到既🥹…..唯有向上搵,卒之比我發現呢間omakase。餐廳8月開幕,午市同晚市都有,今次食既晚市就只有一款$1380既Hotarugari,有19道菜食!唔怪之得夜晚只做一轉,因為要食好耐呀🤣餐廳行園景設計,簡約得嚟好舒服,有唔少特色擺設同掛畫omakase點會冇sake🍶我鍾意啲偏甜嘅sake,店員推介咗「伯樂星 純米大吟釀」,非常對味呀❤️酒味唔會太重,入口有米香甜,好啱sake新手或者女仔飲第一道係北海道大溝貝刺身同裙邊,呢個貝真係第一次聽😳師父係香港較少食到呢款貝,仲要咁大隻💕新鮮到識郁,師父一拍佢真係成隻彈起😳夠曬新鮮味道好鮮甜,肉質好有彈性,裙邊更加清脆第二道係香箱蟹🦀上面佈滿咗香箱蟹既外子同內子,姐係成熟同未成熟既蟹卵,仲有蟹膏,下面就係雪白既蟹肉蟹卵沙沙口感既配埋蟹膏結實既質地,加埋蟹肉既清甜,一款菜食到成隻蟹既精華🦀💕第一次食咁厚肉既日本蠔🦪!岩手縣赤崎蠔就食得多,真係第一次見到咁厚肉咁大隻嘅,同令和怪物有得揮😳配咗蘿蔔蓉同酸汁啫喱,入口鮮甜不在話下,係果種滿~足~感❤️壽司第一道係日本象拔蚌,非常厚身同彈牙,而且

餐廳行園景設計,簡約得嚟好舒服,有唔少特色擺設同掛畫

新鮮到識郁,師父一拍佢真係成隻彈起😳夠曬新鮮
味道好鮮甜,肉質好有彈性,裙邊更加清脆

第一次食咁厚肉既日本蠔🦪!

壽司第一道係日本象拔蚌,非常厚身同彈牙,而且好甜,果種係會留係口腔裡面既甜,真係要好新鮮先有呢種口感味道

第二道係金目鯛,魚肉好軟糯,而且有味道清甜,我本身mama地金目鯛(可能我唔識欣賞🤪 )都覺得好特別

第三道菜係向右既右口魚,一入座既時候見到另一位師傅喺度起緊條魚,我心諗:乜鬼魚咁大條🥴原來就係佢
壽司由三部分組成,分別係低層既右口魚刺身,中間係右口魚魚肝整成嘅醬,同埋頂層右口魚既魚邊
右口魚基本上係比左口魚更肥美,魚肉更鮮甜。入口魚邊已經即刻融化咗,魚肝同魚油既濃郁味道加埋真係無敵🙊而家諗返起都吞咗啖口水

吸物係清煮白貝,大大隻既新鮮白貝除咗味道鮮甜之外,仲有陣海水既鹹鮮味,加埋海帶同芽蔥既清香,好想嚟多碗呀🥹

西澳龍蝦刺身配上蝦膏同三文魚籽,銀箔增添貴氣🫶🏻龍蝦刺身鮮甜就一定架啦,口感非常爽口彈牙,越嚼就越濃龍蝦味

我最~愛既赤貝貝貝💕
新鮮到師傅切開既花紋都呈散開狀態,佢係我食過最好食最新鮮既赤貝🥹咬每一下都爽口到聽到聲

係拖羅!超~甘甜既大拖羅,我真係好鍾意師傅將每款刺身都厚切💕🤪呢件大拖羅係望得到既厚度,師傅like❤️

和牛刺身係我早幾年先夠膽食既食材,一食就返唔到轉頭🙊🥩
A5既和牛刺身,口感比任何食過既都更軟腍,而且肉味更濃,我要再一次like師傅係兩片牛肉打孖上的!🫶🏻

全晚成餐飯最大既亮點,就係呢條我很醜但我很肥美好吃既沙甸魚🐟
原條燒魚上,意想不到吧
對於一個超級鐘意食魚但唔識食魚既人嚟講,係一個挑戰,我接受🤣
一夾開魚肉已經超juicy,魚肉質感好嫩滑,雖然有好多好幼軟骨但咬到都唔係問題(魚骨敏感者要注意⚠️)
最驚喜係佢既內臟部分,有種甘苦味但好香!我覺得有啲似大閘蟹蟹膏既味,不夠多咗重甘苦味,但超級配清酒!撞埋有種特別既味道,呢個sake pairing有驚喜!
師傅話呢個季節既沙甸魚當造,決定原條燒上,配埋嫩薑同龍珠果,清甜解膩

中國芋頭食得多,日本既石川小芋都係第一次食
同中國嘅芋頭好唔同,佢嘅芋頭味唔算濃,但好~黏口,有種漿口既感覺,係放大咗十倍既芋仔🤣

omakase點可以冇海膽!(至少我唔可以😌
最唔同係,海膽手卷入面唔係飯唔係淨海膽,係銅鈴咁大粒既炸帆立貝😳😳😳
海膽既濃郁加埋炸過更加鮮甜既帆立貝,呢個配搭邊有得輸呀師傅🥹

未完架未完呀🤣我最期待既白子終於要出場啦
全年最期待既季節就係白子當造既時候,簡單直接,酸汁蘿蔔蓉,白子💯

呢度嘅鮟鱇魚肝同我以往食過嘅好唔同,以往既係完熟蛋黃既糯糯口感,呢款鮟鱇魚肝係好似海綿咁鬆化,但魚肝味依舊香濃!

師傅話最後一道菜啦,比個麵我
蛤?麵?
係,真係一個麵🍜
就係個龍蝦既殼去熬既龍蝦湯,加上海量既櫻花蝦配日本生麵,呢個麵點可能唔好食姐!😫

甜品簡簡單單嚟個唔簡單既日本青森縣啤梨,乜日本有啤梨架咩?
有,但唔係想像中既啤梨樣
係❤️嚟架
啤梨口感好幼滑,清甜清甜既啤梨香味,為整餐飯畫上完美句號

超級抵讚係師傅好健談,每樣食材都有加以說明,店員仲會show食材既樣比你睇,互動好好,超like!
人生真係第一次食到omakase係每一道菜都咁好食同埋有記憶(對於bird brain女子嚟講呢個唔容易🤪