2024-02-21 15 瀏覽
轉眼就踏入咗婚姻呢條_ _路3年🤣就算開始睇對方唔順眼都好,週年還是要過,佢荷包還是要出血😌自從上次試過同棟另一間omakase,發覺天后原來都有好多幾吸引既餐廳,今次揀呢一間餐廳完全係俾佢個景吸引咗先🤩係頂樓位置仲有個小天台可以俯瞰晒成個維港,呢個景都值啦!!!企到差啲唔記得咗要入座食飯🤣今次就揀咗個鐵板燒set,價格好相宜料理台後方係一幅日本富士山嘅油畫,非常eye catching!!!事不宜遲第一道前菜係白松露鮟鱇魚肝多士,鮟鱇魚肝醬味道好濃郁,配上脆口既多士呢個配搭簡直perfect🤩旁邊嘅日本蕃茄配淡雪鹽,少少鹹味令到蕃茄更加甘甜大大隻既岩手縣既赤崎生蠔,配上柚子酸汁啫喱;真鯛配淡雪鹽刺身同吞拿魚赤身。呢兩款海鮮無論係配搭定新鮮度上都一流,非常開胃呢道菜係我全晚既最高評價🖐🏻新鮮嘅吞拿魚蓉加埋炙燒過嘅左口魚,配上滋脆既鱈魚片,兩款魚既魚味唔衝突,豐富既魚油令到口感好豐腴,絕對值得為呢到菜返嚟煎刺身級元貝配紫菜木魚湯,加埋三文魚子,味道非常鮮甜,每種食材原本既鮮甜作為天然既調味,調和的好好沙巴虎蝦煎香後加上由蝦蟹膏煮成嘅醬汁,濃郁既鮮蝦膏加上肉質爽口彈牙既虎蝦,伴碟既龍珠果仲

沙巴虎蝦煎香後加上由蝦蟹膏煮成嘅醬汁,濃郁既鮮蝦膏加上肉質爽口彈牙既虎蝦,伴碟既龍珠果仲可以解膩,配搭唔錯👍🏻

鵝肝多士一般都係配黑醋汁,今次係配鮮藍莓醬汁,除咗酸甜味之外,額外仲多咗浸果香味,中和返鵝肝既膩
鵝肝煎到外脆內軟,外層係好薄既脆,鵝肝咬開後入口即溶,諗起都肚餓🥹

美國安格斯牛柳有薄切同牛柳粒兩款,個人比較喜歡薄切,因為裡面包住蒜片,口感同味道上比較豐富,牛柳粒就比較濃牛味

作為一個專業嘅飯桶,我要宣布呢個係我食過最好食既炒飯!!
粒粒分明係基本,蟹肉加上白松露油同新鮮黑松露炒,飯香加上油香同黑松露既獨特香味,簡直就係色香味俱全既炒飯

炒雜菜都好有誠意🥹我諗好多人都試過坊間好多鐵板燒嘅餐廳,去到最尾嘅炒雜菜都只係普通嘅炒雜菜🫠
呢度嘅炒雜菜首先非常之整齊(強迫症既處女座表示100分!🤣
重中之重係旁邊嘅醬,係蒜頭芝麻同日式醬油煮成,口感同味道上都好似XO醬,不過就唔辣,好惹味!

吸物係魚湯,奶白色既魚湯配上油揚,入口順滑舒爽,剛好可以幫唔飲魚湯嘅老公飲埋😌nice

抹茶布甸加上黃豆粉黑糖蕨餅,到最後一道甜品都唔馬虎,極之圓滿呀😻😻