📍🇭🇰 The Francesco - Italian restaurant in Tai Kok Tsui.👫🏻二人世界之遲來的開年dinner 🍽️.我們兩個由初一開市到依家都未停過,唯有喺舖頭附近搵間餐廳食個early開年dinner。.有人話想食西餐,咁就揀咗呢間The Francesco。餐廳燈光好有情調,係談心嘅好地方!如果有紀念日,或者特別日子,呢度都值得一嚟。跟住拿拿聲嗌嘢食,有禮貌嘅店員好細心咁幫我哋落單,冇幾耐,嘢食一樣樣擺喺面前。經過手機食先嘅儀式後,我哋嘅開年dinner啟動!.我們order左以下:📌 芝士焗蠔3隻 {HK$78}Cheese baked oysters 3pcs baked with bacon cream sauce {HK$78}📌 巴馬火腿黑松露醬薄餅 {HK$138}Truffle Parma Ham Pizza {HK$138}📌 黑松露野菌卡邦尼扁意粉 {HK$128}Wild Mushroom Truffle Carbonara &
👫🏻二人世界之遲來的開年dinner 🍽️
我們order左以下:
📌 芝士焗蠔3隻 {HK$78}
📌 巴馬火腿黑松露醬薄餅 {HK$138}
📌 黑松露野菌卡邦尼扁意粉 {HK$128}
Wild Mushroom Truffle Carbonara {HK$128}
📌 日式醬燒鰻魚漢堡配薯條 {HK$108}
Teriyaki Eel Burger {HK$108}
首先起筷食嘅係老細至愛嘅Carbonara。呢個Carbonara絕對係非常驚喜,醬汁非常濃,香草加埋黑松露完全帶出成個汁嘅香味。而且落料相當充足,老細話佢一個人食三碟都得呀。有淨嘅醬汁用嚟點薯條,一碟兩食,正!

然後食嘅係芝士焗蠔配沙律。嚴格嚟講,個蠔有啲鹹,但係入面嘅料好足,而且芝士好rich,讚!跟住就到Parma ham pizza,呢個pizza底鬆脆,表面嘅黑松露同埋芝士夾起上嚟啱啱好,加埋Parma ham同火箭菜,成個組合可以話係完美。
最後食嘅鰻魚漢堡配薯條。將燒汁、木魚絲放喺成條鰻魚上面,個視覺效果非常好,打卡亦係一流。食落冇想像中咁大衝擊,但係因為個包面烘過,入口脆脆地,爽爽地(蕃茄),黏黏地(醬汁),結果靈魂所在嘅鰻魚就冇咁特出喇。
順帶一提,如果餐廳好適合有埋live music表演,將來有就更加正!香港呢類餐廳真係買少見少。
就咁樣,我哋就食完呢個開年dinner。
2024-02-20
  • 黑松露野菌卡邦尼扁意粉