2024-05-02 5 瀏覽
由於我同老公都好喜歡發掘新嘅飲食體驗,所以,我哋特意選擇咗喺大角咀嘅一間中菜館「盈圖」去度過一個美好嘅下午。1️⃣到達「盈圖」,首先被佢豪華設計嘅風格同舒適嘅環境所吸引。非常高級嘅酒樓風格,令人一進去就非常期待,想即刻開始食物旅程。2️⃣🥟甫魚乾蒸燒賣,係「盈圖」特色之一,一見就激起咗我哋嘅飲食起慾。燒賣皮薄餡足,味道鮮美,每一啖食落去都令口腔充滿咗又香又鮮嘅香味。3️⃣💧姬松茸灌湯餃,面皮薄滑口感無得彈,湯汁濃郁又鮮美。每啖都充滿咗美味嘅湯汁,真係好有滿足感。4️⃣繼續就有⚡豉汁蒸鳳爪,呢個豉汁香滑,鳳爪皮軟肉嫩,一食就知呢個蒸烹過程完成得恰到好處。5️⃣之後,我哋品嘗🦑椒鹽魷魚鬚,味道香口而且夠味,每一齒都食到魷魚嘅鮮甜味,真係必試嘅推薦菜式。6️⃣食嘅最後一個環節就係 🍯古法馬拉糕。馬拉糕味道恰到好處,糕身口感軟熟,加上一點點嘅鮮奶味,簡直係完美嘅結尾。我哋好期待下次再次探訪盈圖,再去體驗更多嘅美食同享受。期待下次再見!👋