2011-04-29 55 瀏覽
名苑比其他大集團式的酒樓, 宣傳相對少, 所以我比較少聽到朋友介紹此酒家. 今晚有幸第一次品嘗名苑的菜式, 感覺十分驚喜. 名苑幾位負責人在3個半小時內一再重申其酒家是新派粵菜, 會比其他酒家的菜式有分別, 確實在試食當中我感覺到酒家是花了很多心血的.試食晚宴菜式共有13項清宮明火雞煲翅加拿大冰海帝皇貝意大利砵酒焗珍寶蠔蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)頭抽生煎澳洲大老虎蝦乾坤沙巴海東星班 - 碧綠炒球、淮香頭腩黃金脆皮雞金柱鮮竹泡菜苗生拆龍蝦肉泡西施飯養顏蛋白杏仁茶燕窩流沙大壽桃鮮製呂宋香芒布甸宮廷桂妃糕 清宮明火雞煲翅翅既份量多, 而且好整齊一排排, 十分爽口.用老雞煲的湯, 火候十足, 一開煲蓋, 香味已經擴散到席上每位食家都感受到. 此湯味道十分濃郁, 品嘗時即令我覺得補充了不少骨膠原. 加拿大冰海帝皇貝整體賣相突出, 帝皇貝體積果然很大, 經理有提及此貝不會煮到全熟, 中間會保留像刺身的嫰滑感, 但唔知係咪我地影相花了很長時間, 到上碟品嘗時, 中間並未有嫰滑感, 反而整體覺得有點overcooked. 意大利砵酒焗珍寶蠔一出桌已經十分吸引我既視線, 因為中間有一座形似珊瑚既裝飾, 經

試食晚宴菜式共有13項
清宮明火雞煲
加拿大冰海帝皇貝
意大利砵酒焗珍寶蠔
蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)
頭抽生煎澳洲大老虎蝦
鮮製呂宋香芒布甸
宮廷桂妃糕
擺台的餐具
清宮明火雞煲
翅既份量多, 而且好整齊一排排, 十分爽口.
加拿大冰海帝皇貝
意大利砵酒焗珍寶蠔
一出桌已經十分吸引我既視線, 因為中間有一座形似珊瑚既裝飾, 經理說是用麥芽糖做成的, 還給我們試試

珍寶蠔大, 炸漿很薄而且唔會老, 辣醬能帶起蠔既鮮味, 再加上清爽既生菜, 配搭十分新穎
蠔皇扣三頭鮑魚(玉掌伴)
特級鮑-每桌只限答對問題的幸運兒享用
鮑魚比鵝掌大

主廚用了6日既時間烹調此鮑魚, 所以芡汁及鮑魚味十分濃郁
我既三頭鮑+右上角是特配的楊桃檸檬汁
特別推介鮮榨既楊桃檸檬汁, 沒有加添任何調味, 十分清新, 就算加上檸檬板也未有苦澀感, 可以清一清口腔, 迎接下一道較清淡的菜式.
頭抽生煎澳洲大老虎蝦
連殼食十分香口, 但偏油膩

品嘗完前四道份量十足的菜式, 我的相機電池也跟我say byebye...

乾坤沙巴海東星班 - 碧綠炒球、淮香頭腩
一味兩食: 碧綠炒球, 班球配蘆筍, 清清淡淡; 淮香頭腩, 有點椒鹽的微辣, 十分香口.

黃金脆皮雞: 用新鮮海南雞做, 皮脆肉嫰

金柱鮮竹泡菜苗: 未見驚喜

生拆龍蝦肉泡西施飯: 品嘗此飯同時欣賞了一個表演, 將剛做好的炸米, 倒入熱湯, 同收視,聽,聞三效!! 3份炸米配一份白飯, 炸米的香脆及白米的清軟, 絕對是一個新嘗試既配搭, 不過龍蝦肉湯底份量比預期少, 個人感覺湯多D會更好.

食完九道菜已經有9成9既飽足感, 但女性最不能抗拒的就是甜品.

壓軸既四大甜品
養顏蛋白杏仁茶: 好香既杏仁味, 加上粒粒蛋白, 味道不太甜
燕窩流沙大壽桃: 整個手掌大的壽桃, 一撕開, 奶黃及燕窩爭先流出, 視覺效果一流. 壽桃皮不厚, 奶黃及燕窩分量十足, 食多個都唔會覺得膩!!

鮮製呂宋香芒布甸: 本來經理話平時用3.6牛乳, 但日本的事件, 所以改用荷蘭牛奶. 大而清甜的芒果粒, 配上滑滑既牛奶布甸, 十分合拍
宮廷桂妃糕: 以桂花糕及椰汁糕做成四層效果. 視覺效果很好, 但椰汁糕味比桂花糕味濃, 覺得有點蓋過桂花味.
2011-04-27
擺台的餐具