話說我一向都好喜歡法國菜,最近發現位於大埔名為Dionysus嘅好西之選,同埋朋友一齊過咗超Chill嘅下午。估唔到响大埔舊式唐樓底下,有由以前‘前鋪後居’改建而成嘅餐廳,加上二樓裝修華麗,同附近環境即成強烈對比。而打卡位一定係粉紅花花,電子火爐,同埋洛可可風嘅沙發,造型優雅得嚟又帶點少女。🥙頭盤+🥘主菜+🧋餐飲+🍰甜品($108)呢間店打造成親民價格嘅法國餐廳😍,眼見午市套餐,有齊頭盤、主菜、餐飲連甜品,人均约$108左右,算係高CP值👍。頭盤選擇咗🥗華道夫沙律🥙,精緻外觀上碟已經係一件藝術品🤭,而入口就帶小清新口感。食肉獸🤟主菜就食咗🍖香煎牛腹柳配牛肝菌忌廉汁伴法式薯蓉🥔,照燒汁燴🍗牛腹柳闊條麵🥢。進食闊條麵時配牛腹柳,肉味馥郁,牛肉味道濃而不膩,而且闊條麵帶有彈牙質感更是有趣🤪。再品嚐🍖西班牙豬柳,香郁撲鼻,煎香後表面淋上濃厚嘅牛肝菌忌廉汁,感覺十分豐富。重口味過後伴以🥔法式薯蓉中和起來,很舒服剛剛好😋。除咗跟餐🍮餐飲外,今次特別試吓 special drink 🍸mocktail 🌹 ”玫瑰花園” ,優雅而帶點花香,玫瑰味道淡淡而來,略帶柚子感🍊在口腔持久不散,好有新鮮感得嚟又

🥙頭盤+🥘主菜+🧋餐飲+🍰甜品($108)

除咗跟餐🍮餐飲外,今次特別試吓 special drink 🍸mocktail 🌹 ”玫瑰花園” ,優雅而帶點花香,玫瑰味道淡淡而來,略帶柚子感🍊在口腔持久不散,好有新鮮感得嚟又非常切合室內環境🤗。

最後以藍莓芝士蛋糕🍰作個圓滿結束。今次菜單甚有驚喜,對只有貴價法國餐廳好食嘅諗法完全改觀🙂。

餐廳室內華麗設計加上🎼休閒音樂同環境,再配合有個性嘅桌椅🪑,呢種愉快嘅飲食體驗,力推大家親身體驗一下😏!