2023-07-22 763 瀏覽
本身都好喜歡食餃子,所以今日去咗呢間北角同大埔都有分店嘅逸東餃子。呢間餃子小店位於廣福道旁嘅橫街,傳統麵家蔡潤記斜對面。淨係睇餐牌,呢間餃子小店定價算親民,平均$4x/6隻,$5x/10隻!所以為咗可以一人一碗湯,2人份我哋點咗2份6隻湯餃同1份6隻煎餃!香辣榨菜鮮肉湯餃: 食到少少榨菜嘅口感,帶辣但可以接受,唔會辣到食唔到。麻香三椒鮮肉湯餃: 椒味重,都麻辣口感,感覺幾清新。本來唔太喜歡食青椒,但佢嘅麻香係會令人想再食多隻。粟米芝士鮮肉煎餃: 好多粟米同果然重芝士味,選擇煎餃因為煎餃先食到芝士餃拉芝嘅精髓。蕃茄薯仔魚湯: 魚湯呈奶白色,好有家嘅味道。小總結💬所有鮮肉餃肉質相對較出面嘅餃子實,但每隻份量都好足料。餃子皮厚度適中,加上包得實,不論煎煮過後都無散到。煎餃煎得香脆可口,都好出色。重點個湯好好味,飲完成碗唔會好想不停飲水,所以好值得推介!(滿分為🤤x5)好味指數: 🤤🤤🤤🤤抵食指數: 🤤🤤🤤🤤回頭指數: 🤤🤤🤤🤤

香辣榨菜鮮肉湯餃
粟米芝士鮮肉煎餃

蕃茄薯仔魚湯: 魚湯呈奶白色,好有家嘅味道。

小總結💬

(滿分為🤤x5)
好味指數: 🤤🤤🤤🤤
抵食指數: 🤤🤤🤤🤤