2024-05-06 16 瀏覽
成日去大埔食飯都只係去大埔超級城周邊嘅餐廳搵食,食得多都有少少悶,所以就試下去大埔墟附近發掘吓有咩餐廳好食啦。行過見到有幾個人企喺間餐廳門口等位,就吸引咗我埋去睇吓有咩好食,發現原來係食西餐嘅,而且價錢又唔貴,加上見到精選套餐有自己鍾意食嘅黑松露忌廉汁煮嘅意粉,所以就排隊等位試吓啦。跟餐忌廉湯黑松露忌廉汁海蝦燴意粉一嚟到見到三隻都幾大嘅海蝦放喺面,而且黑松露嘅味道都好突出,一嚟到就聞到好大陣黑松露嘅味道,醬汁都好濃郁,而且意粉軟硬度適中,除咗加入蘑菇之外,亦都加入咗少少蘆筍,令到成個意粉層次有所提升。可惜海蝦並無任何調味,好似白烚蝦肉咁,如果佢可以加返少少調味,同煎一煎啲蝦肉咁就完美啦。黑啤忌廉汁碎牛肉帶子燴意大利飯另外,我哋亦嗌咗一個比較特別嘅黑啤忌廉汁碎牛肉帶子燴意大利飯。本身我哋滿心期待住呢個特別嘅黑啤忌廉汁係點,結果一見到真身就有啲後悔啦,因為佢嘅醬汁太過多,令成個飯好似變左湯飯一樣,而且佢嘅帶子係用咗珍珠帶子仔,再加上碎牛嘅樣子不太討好,所以喺外表上已經扣咗唔少分,而味道亦算中規中矩,下次應該唔會再叫呢個飯。海棠魷魚鬚除咗主菜之外,我哋亦加錢配搭左一個是日嘅小食,就係海棠魷魚

跟餐忌廉湯

黑啤忌廉汁碎牛肉帶子燴意大利飯

黑啤忌廉汁帶子碎牛肉燴意大利飯

海棠魷魚鬚

除咗主菜之外,我哋亦加錢配搭左一個是日嘅小食,就係海棠魷魚鬚啦。哇…呢個魷魚鬚真係好好食,佢嘅炸衣唔係好厚,而且有好香嘅海苔嘅味,魷魚鬚又好彈牙,一流啊😋😋😋佢比我哋食嘅主菜更出色,為咗呢個小食我一定會再返轉頭幫襯👍🏻👍🏻👍🏻