2023-06-13 804 瀏覽
大埔太和中日韓料理就多啦,但馬拉餐廳暫時只諗起呢間,所以都幾受歡迎。尤其星期六日旁邊的教會崇拜散場就更加熱鬧。炎夏少不免要飲凍飲,午市套餐原本都包一杯飲品,連柚子蜜薏米水都係免費。我地比多幾蚊叫黑糖珍珠奶茶同Mint chocolate。奶茶拍得上台式茶飲舖既質素,珍珠粒好濃茶香,非常消暑。至於薄荷朱古力就係童年回憶,夠凍一定好飲。最多人叫既一定係喇沙摻摻,一碗有齊油麵米粉,一啖有不同的口感。喇沙湯底各派都唔同做法,果子既就比較貼近港人口味,椰汁味濃而且唔辣。唔好以為紅油就等於辣,其實係蝦油黎架。油麵滑不溜口但唔吸湯,加埋米粉就彌補到麵條的特性,仲比較健康。豬頸肉有四五片,如果燶邊香口少少仲正,咬落有油香又夠入味。因為另有魚蛋豆卜同蛋,食到一半都幾飽。印尼炒飯材料豐富,諗住只係一個豉油炒飯,上枱時見有蝦又有串燒非常期待。串燒係雞肉,即使係姐姐黎開餐都可以食。沙嗲醬有花生碎香氣濃郁,如果跟餐加小食值得encore。海蝦去左殼但又保留到頭尾相連,係幾貼心。上面酸酸地既印尼醬開胃,如果比多D撈飯就好啦。其實我地亦叫左兩個小食。馬拉盞炒通菜份量唔少,兩個人食都ok,$20值得嗌。另一份南乳雞翼

至於薄荷朱古力就係童年回憶,夠凍一定好飲。

其實我地亦叫左兩個小食。馬拉盞炒通菜份量唔少,兩個人食都ok,$20值得嗌。另一份南乳雞翼就正常水準,可以再醃得鹹多點。

以茶記價錢食到南洋菜,份量夠大,食完唔口渴,係區內不錯的選擇。