2K
2012-05-10 716 瀏覽
去完美國成個月,食足成個月垃圾,剛返黎幾日,好想打邊爐呀 ﹗稻香又無位,見小肥牛唔洗等,是但啦。前菜酸橋頭,濕下口啫,酸酸甜甜開開胃。打邊爐我一定要的混醬,沒有她的話,打邊爐都無晒味道喇 ﹗勁勁勁多指天椒做底,加生蒜、炸蒜,又香又辣,正呀 ﹗巨魚頭鍋湯底,隻大魚頭只係開邊無斬件真係好巨喎 ﹗先炸後餚湯,湯底有奶味有魚味,尚算清甜,滿意。試過晒咁多個湯底,最好都係魚頭或醉雞。係美國返左黎幾日已急不及待整個邊爐先得,過幾日再 BBQ。美國桶蠔,美國咒蠔呀 ﹗烚熱食一口,唔新鮮,氣味怪怪的、味道怪怪的。隔離枱想叫桶蠔,侍應話賣晒,莫非我地食緊既係最後一碟?﹗仲要得四舊?﹗食開係有六舊架 ﹗鮮四寶丸,墨魚、牛肉、鯪魚、豬肉,不過不失啦,口感接受,但鮮味欠奉,質量越來越差。手打墨魚滑,無咩特別,大路味道,都幾好食。本地肥牛,我唔想要依隻架,依度最貴又唔好食 ﹗口感一般,好淡既牛肉味,可接受 ﹗我要手切牛頸脊呀 ﹗美國肥牛,繼土瓜灣鴻福火鍋既硬直彎曲薯片形肥牛後,又一肥牛奇特造型喇。口感腍劈劈無趙口,算有點點牛味,但羶味更強勁 ﹗麻麻地,唔會再叫。竹笙,爽口,索晒湯汁同吃,無話會難食既。金菇,最討

前菜酸橋頭,濕下口啫,酸酸甜甜開開胃。

手打墨魚滑,無咩特別,大路味道,都幾好食。

竹笙,爽口,索晒湯汁同吃,無話會難食既。

金菇,最討厭只係切少少根部,慳得幾多呀,有渣又污糟點食啫 ﹗鮮菇好味。

生根,都係咁啦,無特別。

酸橋頭
椒做底,生蒜、炸蒜