餐廳: 太興

餐廳: 太興
資訊:

2K
2015-04-19 195 瀏覽
朋友仔話素顏唔敢照相喎,算。我好欣賞太興既燒味,其實一向我都唔太喜歡叉燒架,只有一兩間叉燒我會食佢,太興係其中一間。十幾年前我係廣東既 fans,但依家佢地啲出品真係好唔掂。新派既太興燒味好多選擇,但我每次都只係食燒味飯。奇怪地,係太興堂食係超級好食,一但外賣返屋企,佢啲味道同口感就差好遠,到底係巧合?係黑仔?定係餐廳既市場手腕呢?到目前為止,我覺得環境最舒適既燒味店係太興依度。切雞、燻蹄、叉燒同燒肉都非常滿意,好好好味。走新派茶餐廳路線,經常有新菜式推出、創新又突破。店內光猛、乾淨,服務都唔錯,只係價錢比一般茶餐廳、燒味店貴好多。不過唔緊要,最最最重要係好食又坐得舒服,服務夠殷勤 ﹗招牌冰鎮奶茶,由太興首創再發揚光大,無得輸啦!質感超幼滑、濃淡適中、茶味複雜而香濃,奶同茶比例剛好,冰鎮能保持原味同溫度,正!燻蹄切雞髀飯,係邊度食燒味飯都好,都只食髀。切雞髀又香又嫩又滑,肥瘦剛好又唔會有肥膏,正 ﹗燻蹄,夠大路穩陣,淡淡咸香,亦不會過咸,結實有咬口,配上酸醋撈埋白飯好開胃。燒腩仔例牌,賣相 good,但勁多肥膏又油淋淋,好肥呀 ﹗點解斬完仲要焗熱去呢?搞到啲油咇晒出黎。外皮就非常香脆,

燒腩仔例牌,賣相 good,但勁多肥膏又油淋淋,好肥呀 ﹗點解斬完仲要焗熱去呢?搞到啲油咇晒出黎。外皮就非常香脆,肉質軟棉,都唔錯,但係無高級五層燒腩仔既水準呢,實在太肥喇。
招牌冰鎮奶茶
燻蹄切雞髀飯