2024-01-05 67 瀏覽
今日東蹺西跳嘅腳步,終於喺呢間藏龍臥虎嘅食堂停下嚟。我講真,這裡啲私房菜款式整得咩水準,真係一試難忘🤤。講到功夫湯🍵先,真係令人眼前一亮,一來就以茶具形式呈上,每啖湯都喝得出材料用得上心,水鴨草本香味撲鼻,茶樹菇滋味濃郁,滋滋潤潤。再講道轉眼惹火嘅紅燒乳鴿🐦,啱啱好嘅燒工令到啲乳鴿皮酥脆又彈牙,唔太油膩真係食到停唔到口,真係識食嘅朋友都一定會讚好。嚿糯米蒸羔蟹🦀,又係一道獨具匠心。蟹膏新鮮得滑,下面糯米吸足了蟹肉嘅鮮味,與荷葉氣息交織,味道好到喊出嚟。食落去,真係又香又滑,仲有隱約嘅荷香,飽滿其中。除卻菜品嘅專業性,整體用餐體驗也係心頭好。環境優雅又唔會太擠,減低咗食一頓只睇手機嘅機率。同時,侍應小姐哋對啲菜式同材料介紹嘅情趣,又加分唔少。成日喺酒樓大排長龍嗌到嘔,點可比得上這次嘅悠閑與品味。下次同屋企人再嚟,唔止食嘅賞心悅目,心情都會大好呢!