大坑冇乜飲茶食點心之選,呢間都可以話獨市經營🤨見閒日12點前入座,就有午市85折,決定試試佢!茶樓入口掛上一盞黃色大燈籠,行上去條樓梯亦畫滿關於大坑傳統同特色嘅壁畫,例如舞火龍,顯得非常有心思🤍不過對比下,座位同餐廳外圍設計真係比較簡陋,主要係4人卡位或長方型枱,有幾間房仔,冇乜中式茶樓氣氛。環境都比較細同少少逼食物上菜都幾快,第一道泰國蝦醬腸粉有驚喜🤩配上肉鬆有啲咬口,味道又甜又咸,如果腸粉煎得更脆更乾身就perfect!XO醬陳村粉就有對比有傷害😓陳村粉皮太厚,亦唔係好掛汁,變咗個味比較淡,可以skip所有點心一盅兩件,雖然用上帶子、鮑魚等名貴食材,但對味精提升唔算多🫠不過燒賣本身肉粒多夠大粒,咸水角有鮑魚粒嘅口感幾立體,加上造型扮蘿蔔,都係加分位食完之後侍應仲送咗蘋果雪耳湯水,臨走前仲叫我哋飲多啲水,小心天氣熱好細心嘅服務,令人舒服總體而言味道唔錯,服務好好,不過價錢85折後都要300幾有少少貴。經過想飲茶就會再食~

泰國蝦膏蒸腸粉

XO醬肉鬆蒸陳村粉

鮮蝦餃皇
帶子燒賣皇
胡蘿蔔鮑魚粒咸水角

好細心嘅服務,令人舒服

泰國蝦膏蒸腸粉
鮮蝦餃皇