2023-06-15 66 瀏覽
今日同媽咪去大圍探婆婆,之後就打算喺附近搵嘢食完先回家。媽咪喜歡中菜,見附近有間酒家門面幾有氣派就比佢吸左入去試吓。酒家的裝潢都以舊派古式古香為主,格局唔算好大,但晚市時段都坐滿哂客人。我哋叫咗一份例牌燒鵝皇、爽口凍燻蹄同埋椒鹽白飯魚。燒鵝例牌嚟講都算大份,而且仲要有髀位,好開心!燒鵝皮燒到脆卜卜,油脂香口,肉質厚實,點埋冰梅醬絕對可以餸一大碗飯。凍燻蹄就偏薄,但都有十多塊。燻蹄就係要食佢嘅口應,煙韌彈牙嘅豬皮加入口即溶嘅脂肪再加有埋有質感嘅豬肉,成件事好滿足好有層次;點埋蒜醋汁,開胃一流!椒鹽白飯魚份量都好有誠意,炸漿唔會過厚,每條白飯魚分明,唔會炸漿同白飯魚分離或鬆散,點埋喼汁食真係停唔到口。最後不得不讚酒家嘅樓面姨姨,大部分都面帶笑容,而且服務態度非常之好,好樂意去服務客人,好難得👍🏽
今日同媽咪去大圍探婆婆,之後就打算喺附近搵嘢食完先回家。

我哋叫咗一份例牌燒鵝皇、爽口凍燻蹄同埋椒鹽白飯魚。