2024-03-09 760 瀏覽
早前挑戰完鳳凰山,今次就輕鬆啲、短啲,由美孚起步上馬騮山,再沿引水道直剷到去大圍,輕鬆行到落大圍剛好喺放飯時間,由地膽朋友帶路過嚟「田心村」嘅「榮發」,喺一間村屋茶記,「快閃」食個午餐。餐廳佔上村屋兩個單位,有室內,有室外,不過,室外位全喺啲吸煙區。走到入裏邊,其實,睇落一啲都唔似村屋,裝修都算幾骨子,不過,喺逼啲。阿姐叫我哋用二維碼落單,所以,初時唔知餐牌就攝咗晌枱邊暗格,不過,都做咗啲截圖出嚟俾大家參考下。但就無影晒所有人食嘅嘢,只喺影側邊兩位啫。鮮蝦腸 $22睇樣都幾OK架,拉出嚟嘅腸粉皮唔算話好厚,口感幾滑溜,都透透哋睇到裏面嘅鮮蝦,啲蝦好大隻,又非常鮮甜,質素真喺唔錯。燒肉油雞米粉 $55睇店名就知燒臘喺佢哋嘅賣點之一,所以,朋友醒目揀咗呢個午餐,又試到燒肉,又試到油雞。我都夾咗嚿燒肉試試,卜卜脆,鹹香,又唔太肥,而佢就話啲油雞都做得好好味,淡淡豉油香,皮爽肉滑。豉汁蒸鯇魚飯 $60我都喺揀食午餐,不過,就揀咗個蒸鯇魚,件鯇魚都幾大嚿,而且,煎嘅火喉啱啱好,好嫩滑,又無過籠,惹味嘅豉汁基本喺無得輸,此外,啲飯多到成座山咁,差啲食唔晒。不過題外話,喺度食蒸餸嘅話,最好問一問要等
側邊兩位啫。
鮮蝦腸 $22

鮮蝦腸
燒肉油雞米粉 $55

燒肉油雞米粉
豉汁蒸鯇魚飯 $60

我都喺揀食午餐,不過,就揀咗個蒸鯇魚,件鯇魚都幾大嚿,而且,煎嘅火喉啱啱好,好嫩滑,又無過籠,惹味嘅豉汁基本喺無得輸,此外,啲飯多到成座山咁,差啲食唔晒。不過題外話,喺度食蒸餸嘅話,最好問一問要等幾耐,因為如果啱啱要等新一輪整出嚟嘅蒸餸,就好似我咁等足20分鐘,當時侍應無交待吓,知咁耐就改食其他嘢。
豉汁蒸鯇魚飯
由於今次無打算寫食評,所以啲想影得hea,連餐飲都無影,不過,呢度啲奶茶唔喺好得,茶味有少少澀,無咗份醇厚感,同埋茶奶唔平衡。招呼方面,一般般咁啦,喺上菜一環有啲亂!原本諗住呢餐快閃,結果快閃唔得去邊。