2014-03-10 3095 瀏覽
時日晚上一行4人,晚上在大圍搵食.知道呢度有間新斗記,又聽朋友話呢度既乳豬好正,就黎一試.我地叫左個例湯,乳豬,油鹽水浸蜆,魚湯浸菜.當中樣樣菜式都水準中上.例湯不油,清甜.但好似差左少少火候.但係在街外有如此水準己很難得.乳豬黎到,估唔到個portion咁少.但貴精不貴多,呢度係我食過最好食既乳豬!平時我唔食乳豬但係見到個個都讚,就去試試.呢度同出面食既好唔同.平時出面嗰D乳豬既肉又乾又柴,皮又厚下面又肥.呢度既乳豬肉又嫰又滑,皮下既脂肪被去除,餘下的只有脆脆的薄薄的皮.十分好吃!油鹽水浸蜆中的湯很清甜,有原粒炸蒜提味和有粉絲在底.不過如果蜆既肉再肥美D就仲正.魚湯浸菜既菜我選擇了生菜.熟度岩岩好,上湯同樣可口,被我一個人清碟.overall好滿意呢度既菜式,每一樣都達到水準.又加上有代客泊車,呢間一定會再黎!
時日晚上一行4人,晚上在大圍搵食.
知道呢度有間新斗記,又聽朋友話呢度既乳豬好正,就黎一試.
我地叫左個例湯[紅蔔白青蔔白],乳豬[例],油鹽水浸蜆,魚湯浸菜.
當中樣樣菜式都水準中上.
乳豬
乳豬[例]黎到,估唔到個portion咁少.但貴精不貴多,呢度係我食過最好食既乳豬!
平時我唔食乳豬但係見到個個都讚,就去試試.
呢度同出面食既好唔同.
平時出面嗰D乳豬既肉又乾又柴,皮又厚下面又肥.
十分好吃!
overall好滿意呢度既菜式,每一樣都達到水準.
又加上有代客泊車,呢間一定會再黎!

2014-02-28
乳豬