2021-04-10 207 瀏覽
『屋子』系列一門三傑,位於烏溪沙嘅『生活』地方最闊落;大圍嘅『咖啡』聽落以飲品質素作主打(但未試過)。而同於大圍嘅『空間』係一間乾淨企理嘅三層村屋/唐樓,每層地方不大,但以minimalist 北歐風格,營造舒適寫意嘅環境。作為一間輕食cafe,食物以凍熱烏冬同少量甜品為主。Cafe 基本上需要自助落單同攞嘢食,不收加一。首先嚟咗個『山葵麻婆豆腐溫烏龍麵』。由於麻婆豆腐通常都係配飯食,呢個組合都幾有創意。滿滿嘅麻婆豆腐只係帶少少辣度,絕對無睇落去咁重口味,唔係太食辣都頂得順。山葵嘅味道配合得剛好,加添層次之餘唔會搶咗麻婆嘅味。伴碟仲有個溫泉蛋,最鐘意撈落啲烏冬度一齊食。呢個係『關西牛肉溫烏龍麵』。喺冇得去日本嘅日子,呢種味啉加砂糖同豉油嘅組合令人倍感『思鄉』。呢度嘅牛肉炆得軟腍,肥瘦適中,調味偏向少鹹多甜,係我嘅心水。當然牛肉汁入咗烏冬就索晒,所以都十分滋味。Latte 拉花雖然簡潔,但有心機做啲點綴。整體質素甚高。
山葵麻婆溫烏龍麵

關西牛肉溫烏龍麵