2015-03-07 2153 瀏覽
大年初5 ,原本相約好一班好紙美喺上水做邊青~做一年的好開始~點知道上水的食店好多要到初七先開~即使啟動緊急機制~上網搵下邊到開~好快就搵到呢間~打電話訂始的時候,服務員話只得私人房,最底消費要$1500.我地只有几個少吃的少女,呢個消費真係有點困難,再三磋商後,服務員降價到$1000真係新年一個好開始~!!!入到房未齊人~就睇住電視先~服務員小姐就三兩分鐘開門問一次要唔要落左湯底或叫住D飲品先,我地當然話遲D先LA...好快再過三几分鐘,門又開了....我心諗..想開年嗎?!冇耐之後齊人了~我地點左個清湯底再加D火鍋配料~完服務員小姐一個心願,食物真係好快一次過上枱...我地張枱仔即時迫爆,隨後的服務員一於好少理由繼續放野上枱,我地話放喺旁邊的小茶几就OK,佢地好似聽唔到咁,繼續放上枱,我地唯有自己放返落去,唉...邊到出錯了?!手切本地肥牛(大) - 上枱個樣已經令人開心~擺得好有誠意之餘,牛肉本身筋肉分明,每件都係8成肉2成脂肪,一烚就即食~唔洗烚太耐~6,7成熟我個人已經覺得好OK!!點丁丁漿油更能帶出牛的香味,入口有種鮮嫩的感覺,唔會韌~好味道安格斯牛脊(大) - 本地肥牛有
好快就搵到呢間~
真係新年一個好開始~!!!
安格斯牛脊(大) - 本地肥牛有好明顯的分別!!同樣上枱的擺設食人滿意~安格斯牛脊特別香,而且烚熟後有種入口即溶的感覺
白鱔片 - 上枱一望真係要講句好刀功~鱔片每件起双飛切得比想像中薄~夾起已經怕佢爛,烚熟後變得更細件~變得食入口冇乜口感,食唔出魚肉的味道~唔通師夫當仲係牛肉咁切?!有點失望
脆骨腩 - 骨腩本身份量唔算好大件~一烚卷埋一堆,要喺個鍋中搵返確係唔易~食落係有魚味,只係唔夠爽脆~
魚皮餃 - 相信係來貨料~所以唔會有咩要求, 烚熟後魚皮餃的皮仲可以保持到唔爛,而且感覺有點厚~中間的肉饀感覺有點喊..
炸魚皮 - 每片都大大件唔會太醉~而且快浸後入口仍會有爽脆的感覺~好唔錯~~
雜菌籃 - 4大菇都有~以金菇最多~其他雜菇的份量就少左D,而且切得好細件~要好有耐性先可以清得晒~!!
炸响玲 - 本以為係自家出品,點知係來貨品~即時唔會有咩要求~只求得住脆脆的水準~
清酒豬青肉 - 用清酒浸過的豬肉薄片,令豬肉有陣陣的酒香,烚熟後乜都唔洗點就咁放入口,仍可感受到豬肉同酒混埋一啖的味道~!新試食令人喜出望外~!
椒鹽鮮魷 (小食) - 真係睇唔出咁好食的小食~薄薄的炸漿,高油快炸,上枱又熱又脆又香,每件有半隻食指咁大件~一口一啖~等烚之前的最佳小食~!
店舖的洗手間設備叫做過得去~~女有三格,算係乾淨冇乜水積又唔算好寛落,米之連人入厠格時要攝埋一二邊先閂到門,感覺真不爽!!
一邊傾計一邊食真係一大樂事~!!包房的感覺真係好~有自己的空間,唔會有太多閒雜人打擾,更唔會太嘈,傾下講下都唔覺時間過~
總括黎講...算係個坐得舒服唔錯的KILL TIME 好地方~!!
2015-02-25