2020-07-04 437 瀏覽
油渣麵依種古老食品,相信真係40歲50歲以上既人先會好大感覺, 從前只係低下階層執d肉檔下欄肥膏返去炸油,個油可能拎去賣或自用煮食慳買油錢, 油渣剩左係度就拎出嚟煮麵兼賣,幾蚊雞一碗,我以前都係街市裡面既走鬼小販度食,油渣要做得好食, 我就唔識煮, 但食呢, 入口應該要微脆,吸一吸d湯加埋冬菜,個種感覺我自己最喜歡,有人喜歡剛炸起個種勁脆,都無問題。但今次依間,佢自封油渣王,剛好早兩晚經過點可以唔試試佢, 麵份量都夠,亦有小量冬菇配菜,辣菜莆,湯底預左味精,但都ok啦, 但個油渣,一入口,豬油香咪出哂黎,而且輕唉即化,非常好食, 相信比起太子某間,更鬆化,依度既油渣相信係香港,除左深水埗珠江酒家,都難尋敵手。對依d咁粗既古老食物都咁有心機,真係要致敬,會再來!

對依d咁粗既古老食物都咁有心機,真係要致敬,會再來!
2020-07-02
  • 油渣麵