餐廳: 海港酒家
資訊:

連續兩個週末來九龍城碼頭旁邊的這個較為新的屋苑辦點事, 兩次都來這酒樓飲下午茶, 地點的確有點不便, 名字夠直接叫自已做”某某酒家”! 而名字是”海港”就更直接, 香港是一個海港, 九龍城碼頭旁的更加是海港, 名字同意景盡收, 這集團老板選址時想必已經刻意讓自已嘅酒樓置於這海旁, 這令我記起幾十年前尖咀碼頭旁有一間海天大酒樓(即現海港城的沿海邊一排向海的窗邊)當然現在沒這可能發生了!這酒樓面積頗大, 點心大部份都做得合乎標準,星期六,日及公眾假期的下午茶時間大/中/小點心同價$16.80算係咁啦! 餃類餃皮較煙靱帶點咬口,腸粉皮亦是半透明,餡料充足, 珍珠雞則是兩層糯米中間篏入蝦米蟹柳冬菇粒火腿粒等, 天婦羅生蠔 $32的小食有6粒, 炸漿都ok嘅但這天婦羅只是以本地風格演譯炸完乾身就完事又似乎有點不足, 如果能調個醬油汁之類的汁伴吃可能會令食客聯想到天婦羅而非炸蠔, 這蠔本身都有蠔味嘅, 鳳爪排骨煲仔飯等咗約15分鐘, 一隻鳳爪開半加幾舊排骨, 飯底有少許飯焦夠香口, 煲仔飯的豉油咸甜度不高主要只是調下顏色而已, 飯份量足夠四個人分, 而這裡的午市特價品是上湯蔥花米線+义燒拼燒腩仔$
菜苗餃
餃類餃皮較煙靱帶點咬口,
义燒腸粉
腸粉皮亦是半透明,餡料充足,
珍珠雞
珍珠雞則是兩層糯米中間篏入蝦米蟹柳冬菇粒火腿粒等,
天婦羅生蠔
鳳爪排骨煲仔飯等咗約15分鐘, 一隻鳳爪開半加幾舊排骨, 飯底有少許飯焦夠香口, 煲仔飯的豉油咸甜度不高主要只是調下顏色而已, 飯份量足夠四個人分, 而這裡的午市特價品是上湯蔥花米線+义燒拼燒腩仔$88叫過一次勝價比非常高, 米線是一窝滿的, 义燒拼燒腩仔則是兩排,每排差不多有成十件, 四個人食完已經完全飽飽了, 第二次來叫咗個茄子米粉,
因為材料全是菜類味道要夠才會覺得OK, 出奇地這個又OK喎, 份量夠四人享用, 甜品試咗紅荳沙$8這裡的紅荳沙紅荳煲至剛剛爛但又未完爛, 果皮味濃郁, 甜味中吃到荳的輕微苦澀味
紅荳沙
, 桑寄生茶則只有茶跟蛋收$10似乎有點不值,蛋黃外層還有一層深灰綠色明顯煲蛋時間過長吧
桑寄生茶
服務員態度一般啦!
2015-05-16