終於行完D山路,一路食嘢過來,都幾飽吓,但呢間茶果店都係讓人眼前一亮。早前聽過剛剛嚟過南丫島嘅frd介紹呢間,就埋嚟睇吓,真係都好吸引人,於是乎就一樣嚟佐一件,因爲我自己比較鍾意缽仔糕,就又加多件缽仔糕。缽仔糕:同早前係深水埗食過嘅坤記有得揮,但坤記稍勝一籌。仁記嘅缽仔糕都好綿好Q又唔會太乾,好好味。不過美中不足嘅就係糖加多佐少少,食晒成個覺得有D甜過頭。甜花生碎茶果:D花生好脆好香,好有花生味,茶果嘅皮薄陷足,而且唔會太甜,很合口味。紅豆餡茶果:依舊皮薄陷足,而且紅豆蓉好香,磨得好滑但是又食得出紅豆嘅質感,鍾意食紅豆嘅朋友唔好錯過!眉豆味茶果:都幾香,比較特別嘅就係佢係鹹嘅。不過我個人鍾意食甜茶果多D,就唔多做評價。南瓜紅豆味:同紅豆餡有少少似,但我鍾意呢個嘅皮多D,可能因爲佢有少少包子嘅質感雞屎藤:一直都鍾意食雞屎藤,但係宜家市面上越來越少呢D傳統嘅小食賣。今次見到都好開心,上面D花生好香脆,不過雞屎藤本身我覺得都是落多佐糖。可以少甜D嘅。總之,對於鍾意食呢一類型嘅朋友嚟講,係南丫島唔可以錯過ga !

缽仔糕:

甜花生碎茶果: