The Farmhouse 咖啡廳

2019-10-11 1193 瀏覽
最近愛上搭渡海小輪,北角碼頭旁邊就是 HYATT 旗下的 維港凱悅尚萃酒店,五星級酒店二樓 The Farmhouse 主打高質素酒店自助餐,趁生日前夕跟朋友共嘗最新推出以 ORGANIC 為主題自助晚餐,適合追求健康生活品味的我們。餐廳有梳化位又有無敵海景,高樓底令空間感大增,坐得舒服之餘環境冇咁嘈,傾計舒服啲。《ORGANIC》推出 ORGANIC 主題自助晚餐,美食當前感覺清新自然,養生美顏生果甜品、最喜歡還是他們充滿生命力的香草盆栽,廚師會把他們注入美饌當中,令人精神為之一振,聞到薄荷葉的香味我成個人醒神晒!《海鮮》好多人食自助餐第一時間都想食貴價番本菜式。這裏冷盤雖然沒有生蠔,但係就有我最鍾意食嘅長腳蟹,一條條新鮮蟹柳,一啖放落口係好爽嘅!《波士頓龍蝦》還有手掌般大的龍蝦、翡翠螺、凍蝦、大蜆、藍青口⋯差唔多將成個海洋都食咗落肚。波士頓龍蝦肉質鮮嫩結實,龍蝦味濃郁鮮甜又唔腥,食得出海鮮的原汁原味實在太幸福了!一個華麗轉身,旁邊還有刺身吧、壽司、cold cut,新鮮蔬果沙律。《刺身》先講講我最喜愛的刺身,油甘魚、吞拿魚厚切,入口甘香充滿魚油香氣四溢,吃得出的鮮味,質感入口即溶。

《ORGANIC》

《海鮮》

《波士頓龍蝦》

刺身
先講講我最喜愛的刺身,油甘魚、吞拿魚厚切,入口甘香充滿魚油香氣四溢,吃得出的鮮味,質感入口即溶。原隻甜蝦連殼上,雖然要落手落腳食,但我旁邊友人拍手叫好,因為可以連蝦籽一起吃,非常惹味呀!

《有機沙律菜》
沙律除咗蔬菜新鮮有機之外,最特別的是廚師會用巴馬臣芝士即席撈勻,感覺更加矜貴。

《熱葷》
冷盤之後可以吃熱葷了,燒虎蝦、慢煮牛肉正向我招手呢!燒牛肉 medium rare 我喜歡的,入口即化加上濃郁的牛肉味,回味無窮!

如果想吃碗湯麵這裏也有喎,香港情懷特色車仔麵,喇沙湯底確實不錯。

甜品
女仔一向有一個甜品胃,各式各樣時令精緻甜品令我目不暇給,吃了一兩件比較精緻的,玫瑰椰汁西米糕令我無法忘懷,特濃朱古力噴泉,小朋友最愛。

有機蜂蜜配雞蛋仔你有試過未呢?新鮮蜂蜜從蜂巢裏慢慢滴出來,滋潤無比!

另一賣點是有機生果和新鮮果汁,特點是十分清甜、清新、清香,女生怕肥可以飮甘筍蘋果汁呀!對腸道非常有益的。

《低脂 Gelato》
另一吸引眼球的就是自動旋轉雪糕機,有多款不同口味的 Gelato,猶如12星座般各有特色。聽說是每日新鮮製造,我覺得最特別係開心果、港式奶茶味道。最清新味道酸甜的就是芒果檸檬醋,特別又比較少吃得到。低脂肪唔怕肥,入口質感柔滑,多吃也不會膩,真係百吃不厭!

最後以一杯香濃的即磨咖啡作結。

總括而言,五星級的家,食物質素高、環境優雅、服務細心有熱誠,無論係慶祝生日、情侶約會或者家庭聚會都值得推介來這裏一試!

生日
  • 凍海鮮