2017-12-12 516 瀏覽
北角有小福建之稱,想食傳統福建菜實會諗到北角。近排喺北角發現一間別具特色的日本餐廳——Kousen Irori Sumiyaki。餐廳門面相當低調,日式庭園設計,有茅屋頂。裝潢非常有格調,一進餐廳就被中間的圍爐給吸引了。炭燒圍爐用日本備長炭,溫度可高達900度,餐廳更請來曾任田舍家既日籍大廚主理。前菜先試下魚肝,選用高貴器皿,魚肝十分新鮮,入口即融,加埋醋汁更滋味。食完第一樣魚肝,已經引起我鍾意食海鮮既癮,呢個燒壕好大隻,原來係北海道空運到港,連殼上,食出原汁原味。呢個珍寶雞翼,超級大隻,仲要隻隻都燒得剛剛好。秋田縣鰻魚,係原條空運到港後,先劏開。先白燒後蒸再用圍爐燒,燒至外層焦脆。蒲燒汁同鰻魚真係好夾!大大個瓦煲上枱,呢個海雲土鍋飯面層鋪滿生海膽,焦飯採用日本珍珠米用瓦煲煮熟。食呢個飯一定要伴埋海膽,粒粒飯粒都有海膽汁,有陣陣飯香之餘又食飯海膽既鮮甜。最後一定要食個飯後甜品先叫完美!日本甜品水信玄餅,晶瑩剔透如果凍,加上黃豆粉同黑糖蜂蜜漿,清甜可口。

呢個珍寶雞翼,超級大隻,仲要隻隻都燒得剛剛好。