餐廳: Chop Chop 食神叉燒 (宏安道)
資訊:

2019-01-24 61 瀏覽
相信無咩香港人未聽過星爺喺食神裡面既黯然义燒飯,大家講就講得多,但又食過未? 之前灣仔有間酒店中菜部曾推出過黯然义然飯,酒店級數所以索價過百蚊一碗。小妹真係唔捨得食,位於炮台山這間新潮版燒味店,價錢平一半外, 賣點是由正宗食神裡既菜式創作師傅做餐廳顧問。這店位於街角位加上大大個招牌很搶眼, 跟傳統燒味店一樣, 離遠已望到掛滿燒味, 店內模仿大排檔格局, 鋁枱/摺椅/鋁筷子筒/鋁乾淨企理, 難怪午飯時間有不少外藉人士及OL/OM光顧, 打破了傳統燒味店只有男人的浪漫, 或老一輩才光顧.入正題, 餐廳標榜用本地豬, 雖然價格較貴但食得安心.   想一次過試多幾款燒味可選擇三拼飯$68連熱飲, 我揀了傳統玫瑰义燒, 燒腩仔及燒鵝.  這店既傳統义燒是半肥瘦帶著濃郁玫瑰酒香, 有趙口略為不夠肉汁, 但比起坊間很多為迎合健康用瘦义已經加分;  燒腩仔咸味適中, 皮脆肉爽;  燒鵝肉嫩但不夠皮脆, 勝在皮下無肥膏唔覺油膩.    三種燒味本身都好有味道, 也不用加豉油拌飯.   主角黯然义燒煎蛋飯 $80連湯及熱飲, 完全打破傳統义燒做法, 是另一味道及口感.  有層次既豬腩肉外表帶點邪惡, 但口

三拼飯 (燒鵝, 玫瑰义燒, 燒腩仔)
主角黯然义燒煎蛋飯 $80連湯及熱飲, 完全打破傳統义燒做法, 是另一味道及口感.  有層次既豬腩肉外表帶點邪惡, 但口感卻很爽不油膩, 玫瑰酒香比傳統义燒微, 但焦香較濃, 個人認為可以再烤多些焦, 特製醬汁很惹味, 原來是用紅蒽頭調製,  太陽蛋既蛋黃味香濃甚有驚喜, 看介紹才知是選用初生蛋.  兩種义燒比較下, 真是黯然义燒較出色, 難怪星爺咁喜歡.    這餐飯當中有趣事, 我們被白飯內既黑啡色長條物嚇一跳, 原來是混了野米,  因比例少初時只見到一條....哈哈!!   如能加多野米比例感覺更健康.
黯然义燒煎蛋飯

補充一點, 這店飲品也不只咖啡奶茶, 熱飲可以選擇支裝熱維他奶, 坐摺椅邊食燒味邊飲熱維他奶, 重拾校園飯堂回憶.  另外, 見到近天化板放了好多樽自家浸咸甘桔咸檸檬, 真材實料.
題外話/補充資料: 外賣優惠$48, 不過唔包括黯然义燒飯.
2019-01-16
黯然义燒煎蛋飯